Ča ča Kombucha
O kumbuche sme vás už informovali pred rokom v krátkom
videu. Kde je však to video v tomto
preplnenom facebookovom svete? Veríme, že krátky článok na blogu bude dostupnejší aj po
dlhšom čase.
Kombucha, teda kombuča je mierne sýtený probiotický nápoj. Zároveň je to názov tzv. kombuchovej huby, ktorá sa v odbornej literatúre nazýva symbiózou kvasiniek a baktérií. Spektrum baktérií je pomerne široké. Pre viac informácií v tomto smere, pozrite na wikipediu. Čo je pre nás, bežných konzumentov zaujímavé, je že tieto baktérie sú prospešné nášmu tráviacemu systému. Kombuche sa pripisuje veľa pozitívnych zdravotných účinkov. My ju doma pijeme ako veľmi chutnú a príjemnú náhradu sýtených nápojov, čiže náš hlavný dôvod jej konzumácie je dodržiavanie zdravého pitného režimu. Jej probiotické účinky však určite pomáhajú dobrému tráveniu a správnemu fungovaniu črevnej mikroflóry. Z trávenia pochádza veľa zdravotných problémov a tak jej sviežu chuť vnímame ako vedľajší efekt jej blahodarného vplyvu na tráviaci trakt.
Základ tvorí čierny čaj a cukor. Huba sa živí teínom a cukrom. Výsledný nápoj teda neobsahuje kofeín ani cukor, zato však obsahuje prospešné probiotiká. Keď je zarobená na základe zeleného čaju tak aj antioxidanty. Tento proces sa nazývaný fermentácia a trvá 10-15dní. Celková príprava je jednoduchá a nezaberie vám viac ako 15min času.
Ako si ju pripraviť?
1. Potrebujete násadu.
Máte dve možnosti. Zohnať si kombuchovú hubu, alebo kombuchový nápoj. Ak poznáte niekoho kto si kombuchu doma robí, vypýtajte si kúsok huby. Druhá možnosť je kúpiť si fľašku kombuchového nápoja v obchode a hubu si vypestovať. Tento spôsob síce dlhšie trvá, ale nieje špeciálne náročný. Treba len počkať kým sa vám huba v nápoji vytvorí sama. Nápoj prelejte sklenenej nádoby so širším hrdlom, umiestnite do tmavej miestnosti. Pravidelne prikrmujte cukrom, uzávertvárajte látkovým uzáverom. Podľa nášho odhadu po pravidelnom dosladzovaní kombuchového nápoja máte za 1-2mesiace hubu doma.
2. Príprava čaju
- Na 4l pohár (presne má len 3,5l, ale bežne ho nazývame 4l) nechajte zovrieť 2 l vody a nasypte do neho 10g čaju (2 polievkové lyžice). Ideálne je používať sypaný čierny čaj. Napríklad Avto, alebo Assam CTC. Ale kľudne aj náš cenovo najdostupnejší čierny čaj Ceylon OP. Kvalita kombuče nieje nejak výrazne závislá od kvality použitého čaju. Chuť čaju sa totiž pri celom procese stratí, čiže môžete použiť aj Pigi čaj. Dá sa použiť aj zelený čaj, avšak nie veľa krát za sebou. Ja si zvyknem tak každú 3-4tú fermentáciu spraviť zelenú kombuču. Je to príjemná zmena chuti.
- Čaj nechajte lúhovať aspon 1/2hodinu
- Prelejte cez sitko, alebo odstráňte čajové sáčky a pridajte 100-150g cukru
- Dolejte do 4l studenou vodou. Robím to takto aby som nemusel dlho čakať na vychladenie 4l horúceho čaju. Týmto spôsobom je čaj do 1hodiny vychladený na izbovú teplotu.
- Studenú vodu nechajte aspoň ½ h stáť aby vyprchal chlór.
3. Prvá fermentácia
- Keď je čaj vychladený na izbovú teplotu a cukor je dobre rozpustený pridajte kombuchovú hubu. Mala by ostať plávať na vrchu. Pri manipulácií s hubou majte vždy čisté, mydlom umyté ruky a používajte čisté náradie. Nemá rada tuky. Preto by ani čaj, ktorý používate, nemal byť ochutený silicami (ako napríklad Bergamotová silica v Earl gray čaji)
- Pohár prikryte látkovou na gumičke. Na sklo si nalepte papierovú pásku a napíšte si dátum kedy ste založili túto „fermentáciu“
- Pohár uložte na dobre vetrané, ale tmavé miesto s teplotou medzi 18-24°C
- Prvá fermentácia trvá 10-14 dní. (V lete maximálne 10dní! Teplo urýchľuje fermentáciu.) Prvých 7 dní s pohárom zbytočne nemanipulujte, nech má huba kľud dobre fermentovať. Po cca desiatich dňoch môžete slamkou začať ochutnávať.
- Ukončenie prvej fermentácie je na vás. Čim dlhšie necháte nápoj pracovať tým bude kyslejší, ale zároveň aj mocnejší. Za mňa 10-dňové „nálevy“ sú slabé a ešte trochu sladkasté a viac ako 15-dňové pokusy zasa príliš kyslé. Ale ako sa hovorí, proti gustu žiaden dišputát. Tu je priestor na experimentovanie.
4. Druhá fermentácia
- Nápoj zlejte do fliaš. Ideálne sú široko hrdlové fľašky po džúsoch, alebo mlieku. Druhá fermentácia totiž prebieha pod pevným vrchnákom. Pri otvorení hrozí výbuch ako pri šampanskom. Široké hrdlo tento bomba efekt značne eliminuje. Ďalšia možnosť ako predísť výbuchu v kuchyni je dať fľaše pred otvorením do chladničky.
- Do každej fľaše pridajte 1 čajovú lyžičku cukru, alebo džúsu, sirupu, alebo niečo iné sladké.
- Môžete pridať niečo na príchuť: plátky zázvoru, lyofilizované ovocie, čerstvé ovocie... tým dosiahnete kombuchu s miernou príchuťou.
- Pevne uzavrite a nechajte ešte 2 dni fermentovať
- Cukor sa premení na CO2, ktorý v uzavretom systéme nemá kam uniknúť a tak vznikne mierne sýtený nápoj. Konzumovať sa môže aj nápoj po prvej fermentácií, po druhej je však oveľa chutnejší a zaujímavejší...
- Na záver môžete dať do chladničky aby ste fermentáciu spomalili. Mne však chutí kombucha pri izbovej teplote. Je to lepšie pre žalúdok, zbytočný chlad mu nerobí dobre a aj chuť kombuchy viac vynikne keď nie je zbytočne ochladzovaná.
Prajeme príjemné chvíle pri experimentovaní a veľa zdravia!
Ja pijem kombuchu skoro každý deň a robí mi veľmi dobre.