- Krajina pôvodu
- Indonézia
- Energetická hodnota [kcal]
- 311
- Energetická hodnota [kJ]
- 1302
- Tuky [g]
- 0
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 63.8
- - Z toho cukry [g]
- 14
- Bielkoviny [g]
- 3.14
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Dopriať si ju môžete naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje života-budič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus.
V kuchyni
Vanilka je veľmi obľúbená pri pečení, do koláčov, dezertov a zmrzliny. Dobre sa kombinuje s chilli, kardamonom, klinčekom a šafránom.
Pre zaujímavosť
Ako voňavé korenie sa vanilka používala už v dávnej histórii Aztékmi, aztécky vladár Montezum II pripravil špeciálny kakaový nápoj s príchuťou vanilky ako poctu pre španielskeho dobyvateľa Hernanda Cortésa v 15.storočí. Okrem príjemnej arómy boli vanilke pripisované aj rôzne blahodarné účinky, od celkovej vzpruhy po jej pozitívny vplyv na srdce. Vanilka sa pridávala najmä do sladkých jedál či nápojov.
Až do polovice 19.storočia mali na vanilku monopol Španieli a hlavná oblasť pestovania vanilky bola v Mexiku. To bolo spôsobené aj tým, že rastlinu opeľovali len určité druhy včiel a kolibríkov. Až vynájdením metódy umelého oplodňovania rastliny v roku 1841 umožnilo pestovať túto rastlinu aj v iných oblastiach za účelom poľnohospodárskeho pestovania. Zelenkasté strukové plody vanilky sa zbierajú keď sú v polodozretom stave, resp. keď začínajú žltnúť. Až po fermentácii stmavnú pričom sa vytvorí vanilín, ktorý je zodpovedný za charakteristickú vôňu a sladkú chuť tohto korenia.
Štítky: Vanilka mletá tahitská, VANILKA, Koreniny a ochucovadlá