- Krajina pôvodu
- Česko
- Energetická hodnota [kcal]
- 342
- Energetická hodnota [kJ]
- 1432
- Tuky [g]
- 2
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0.3
- Sacharidy [g]
- 72
- - Z toho cukry [g]
- 0
- Vláknina [g]
- 9,5
- Bielkoviny [g]
- 9
- Soľ [g]
- 0.01
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- Actinidia, s.r.o.
Dnešný cirok bol vyšľachtený z divo rastúcich druhov v neolite na Ďalekom východe. Konzumujú sa najmä semená, ktoré neobsahujú lepok. Cirok pochádza z Afriky. Postupne sa rozšíril do teplých a suchých oblastí všetkých kontinentov. Najviac sa pestuje v Indii, USA, Nigérii a Sudáne. Unás sa vo väčšej miere pestoval v 20. rokoch minulého storočia, kedy sa využívalo značné množstvo technického ciroku. Z potravinárstva ho vytlačila kukurica, ktorá sa používala masovejšie.
V kuchyni
Má neutrálnu chuť, čo ju predurčuje na široké použitie na sladko i na slano. Je vhodná na pečenie chleba. Skúste si ju pridať do potravín, ktoré používate vo svojej kuchyni.