- Krajina pôvodu
- Česko
- Kvalita
- BIO
- Energetická hodnota [kcal]
- 373
- Energetická hodnota [kJ]
- 1562
- Tuky [g]
- 3,3
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0.7
- Sacharidy [g]
- 73
- - Z toho cukry [g]
- 0
- Bielkoviny [g]
- 9
- Soľ [g]
- 0
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Proso (Panicum miliaceum), je jedna z najstarších kultúrnych rastlín na svete. Jeho pravlasťou je India a Čína (tam patrí medzi päť posvätných semien). Nelúpané proso sa používa ako krmivo pre exotické vtáctvo. Pšeno je potravinárska surovina, ktorá je vyrábaná lúpaním prosa. Vznikajú tak žlté guľôčky s priemerom asi jeden milimeter. Už starí Egypťania a Gréci z nich robili chlieb, pivo a liehoviny. Proso bývalo jednou z hlavných súčastí jednoduchej ľudovej stravy. Slovania ho denne používali na prípravu výživných kaší, polievok a placiek.
V kuchyni
Z múky sa dá upiecť výborné pečivo, placky a rôzne sladké sušienky. Má mierne sladkú orechovú chuť.
Pšenová múka rýchlo oxiduje, neodporúča sa dlho ju skladovať.
Štítky: Pšenová múka, MUKA, Múky a kaše