Ovsené vločky bezlepkové
Krajina pôvodu
EU
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
379
Energetická hodnota [kJ]
1600
Tuky [g]
7.2
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1.25
Sacharidy [g]
69,3
- Z toho cukry [g]
0.90
Vláknina [g]
7,2
Bielkoviny [g]
12,8
Soľ [g]
0.013
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Bezlepkové

Ovos je prirodzene bezlepková obilnina, ale jeho "bezlepkovost" naráža na rad problémov.

Prvým z nich je pestovanie, kedy už na poli môže byť kontaminovaný inými obilninami (pšenica, jačmeň, raž). Ďalším úskalím môže byť spracovanie ovsa na ovsené vločky alebo múku, kde v mlynoch a prevádzkach, ktoré spracúvajú aj ďalšie obilniny, dôjde ku kontaminácii. A nakoniec je možnosť kontaminácie lepkom u výrobcov, ktorí opätovne balia tovar v prevádzkach, kde sa spracovávajú tiež potraviny s lepkom.

Anglické ovsené vločky, ktoré sme predávali, sme vymenili za vločky z maďarského bezlepkového mlyna, ktorý spracováva iba ovos. Mimo zaručenú bezlepkovosť je teda jeho prednosťou tiež lokálnosť a teda aj nižšia uhlíková stopa

Vločky

Ovsené vločky sú obilný výrobok vzniklý rozdrtením ovsených zŕn. Radia sa k celozrnným výrobkom, pretože sú vyrobené z celých obiliek ovsa. Tieto dokonca aj s klíčkami. Ovos je jednou z najmladších obilnín. Svoj pôvod nachádza už v stredoveku, kedy ho pestovali Slovania. Postupne sa jeho pestovanie rozšírilo po celej Európe a nakoniec i do zámoria. 

Vločky sa vyrábajú lúpaním ovsa z naparovaných obiliek. Po vyčistení hrubého zrna sa obilné zrná na niekoľko hodín vystavia najprv vlhku, potom suchému teplu v sušiarni. Pri tomto ošetrení vzniká typické orechové aróma budúcich vločiek. Teplom sa rovnako deaktivujú látky štepiace tuky (enzýmy), ktoré by inak pri skladovaní pôsobili zožltnutie a horkú pachuť. Pluhy sa pri sušení uvoľnia a idú ľahko oddeliť v bubnovej alebo odstredivej lúpačke (v minulosti sa odierali medzi mlynskými kameňmi). Po usušení sa ovsené zrná triedia podľa veľkosti. K výrobe ovsených vločiek sa ovsená jadrá zaparia a na mačkacej stolici sa rozlisujú naplocho pomocou rotujúcich kovových valcov. 

V kuchyni

Z ovsených vločiek sa pripravuje predovšetkým ovsená kaša, najčastejšie na sladko, môže však byť aj slaná. Vločky sa krátko povaria v mlieku a kaša sa môže obohatiť čerstvým alebo sušeným ovocím, škoricou a dosladiť medom. Vločky môžme pre spestrenie tiež opražiť. Výborné sú ovsené vločky ako základ pre výrobu fašírok a pomazánok. 

Ovsená „polievka“ : dve PL ovsených vločiek nasypať do 1l vody, variť 5 minút a scediť - pije sa počas celého dňa, môže sa osladiť medom. Takýto nápoj je zvlášť vhodný pri nervozite, psychickej vyčerpanosti, nespavosti a depresii. 

Zápar proti zápche: zaliať pol litrom vriacej vody 2PL vločiek a prikryté nechať vychladnúť. Zlejeme len ten zápar a postupne vypijeme v krátkej dobe. 

Fašírky z ovsa : Vločky cca 200gr dám krátko uvariť v zeleninovom vývare, aby vznikla hustá masa. Po 10 minútach zmiešam s nastrúhanou mrkvou, zelerom, pšeničnými klíčkami a osmaženou cibuľkou. Pridám 2-3 strúčiky cesnaku, solčanku, majoránku a trocha drvenej rasce. Aby sa nelepili na ruky, používam pri formovaní strúhanku. A potom už len vysmažiť.

Recepty 

Pre zaujímavosť

Bratia Kelloggovci túto potravinu, pre mníšsky nízku nutričnú hodnotu, zaviedli ako zbraň proti masturbácii a potom bola založená aj firma Kellogg.

Ovsené vločky bezlepkové

  • 5.25€

Obal je povinný údaj!
Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom ( 14500 kg )

Štítky: Ovsené vločky bezlepkové, VLOCKY, Vločky