- Krajina pôvodu
- Slovensko
- Alergény
- obilniny (1)
- Energetická hodnota [kcal]
- 357
- Energetická hodnota [kJ]
- 1510
- Tuky [g]
- 2.9
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0.2
- Sacharidy [g]
- 64.0
- - Z toho cukry [g]
- 1.7
- Vláknina [g]
- 9
- Bielkoviny [g]
- 14.0
- Soľ [g]
- 0.09
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Pôvodná cena 2.40€/kg
Špalda je druh pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred 8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera, ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre pekárov.
V kuchyni
Špaldové vločky si môžete dať na raňajky či pripraviť chrumkavé špaldové müsli. Špaldové vločky sú vhodné aj na prípravu placiek, do nákypov a karbonátok.
Pre zaujímavosť
Už v 12.storočí Sv. Hildegarda povedala: "Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy." Odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok.
Špaldové vločky
-
2.40€
- Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade kg )
Štítky: Špaldové vločky, VLOCKY, Vločky