Kokosový
orech je druh ovocia, dutý nepukavý plod kokosovníku orechoplodého s
tvrdou škrupinou na povrchu, bielou dužinou a kokosovou vodou, ktorú
obsahuje vnútri. Rastie na kokosových palmách, prevážne v prímorských
regiónoch Ázie, strednej a južnej Ameriky, Afriky a v Tichomorí. Jedná
sa v súčastnosti o jedno z najväčších semien na svete, ktoré slúži k
rozmnožovaniu rastliny. Z botanického hľadiska je plod kokosovníku
kôstkovica, nie orech.
Kokosovník je známy už asi 3000 rokov,
ale jeho pôvod je doteraz zahalený tajomstvom. Kokosové plody sa môžu
plaviť po vlnách oceánu tisíce kilometrov a šíriť sa po mori z jednej
pevniny na druhú, bez toho aby stratili schopnosť vyklíčiť. Preto nie
je možné určiť, odkiaľ presne kokosovník pochádza. Do Európy sa dostal
vďaka slávnemu moreplavcovi Vascovi de Gama, ktorý ho sem priniesol z
Indie.
Kokos a naše zdravie
Pravidelným používaním
strúhaného kokosu do jedál si zlepšíte celkové zdravie, preventívne sa
uchránite od mnohých civilizačných chorôb a viete s ním aj rýchlejšie
schudnúť. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, železo, vápnik, horčík,
fosfor, draslík, mangán, meď, zinok, sodík, omega 6 kyseliny, vitamíny
B, C, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, no v menšom množstve než
iné orechy a semená. Silne podporuje imunitný systém, má antiseptické
protizápalové účinky, podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie,
odstraňuje vysoký cholesterol, dopĺňa do tela dobrý rastlinný tuk a
normalizuje hladinu cukru v krvi. Konzumácia kokosu je vhodná pri
odvápnení kostí, lámavosti vlasov a nechtov, osteoporóze a bolestiach
pohybového systému spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým
napätím.
Nasýtené mastné kyseliny
Pretože väčšinu
mastných kyselín v kokosovom orechu tvoria nasýtené, mnohí odborníci na
výživu sa domnievajú, že konzumácia kokosu môže podporovať tvorbu
cholesterolu a vznik arteriosklerózy, rovnako ako nasýtené mastné
kyseliny v živočíšnych tukoch. To ale nie je pravda, pretože na rozdiel
od tukov živočíšneho pôvodu obsahujú molekuly kokosu 6 až 14 atómov
uhlíka. Tieto krátke a stredne dlhé reťazce mastných kyselín nezvyšujú
hladinu cholesterolu, aj keď sú nasýtené. Živočíšne tuky sú väčšinou
dlhé reťazce nasýtených mastných kyselín, ktoré človeku nerobia dobre,
napríklad zdraviu veľmi škodlivá kyselina stearová, tvorí až 18 atómov
uhlíka.
V kuchyni
Kokosovú múku je možno použiť v
sladkých, slaných i pikantných receptoch. Je bez sladkej chuti a má
jemnú kokosovú arómu. V suchom
stave je veľmi jemná, ľahká a vzdušná, pri varení a pečení však dáva
pokrmom hutnú štruktúru. Pri skladovaní môže múka tvoriť jemné hrčky a
hrudky, preto je vhodné ju pred použitím premiešať vidličkou a týchto
hrudiek zbaviť. Kokosová múka je bohatá na obsah vlákniny – až 5 gramov v
2 polievkových lyžiciach, preto má tendenciu absorbovať pri varení a
pečení vysoké množstvo vody. V porovnaní s inými múkami v recepte pôsobí
takmer ako „špongia“ a výsledné jedlo s jej použitím môže mať suchšiu
štruktúru.
Pre čo najlepší výsledok je vhodné
kombinovať kokosovú múku s inými typmi múky alebo s vajíčkami. Je vhodná
aj na zahustenie polievok alebo namiesto strúhanky na obaľovanie
pokrmov. Bez ohľadu na to, pre aký spôsob použitia sa rozhodnete,
nezabudnite vždy pred použitím múku dobre premiešať, aby ste dostali čo
najkvalitnejší výsledný produkt.
Pri pečení s kokosovou múkou je vhodné dodržiavať zásadu, aby
bol zachovaný rovnaký pomer múky a tekutých prísad – v praxi to znamená,
že na 2 polievkové lyžice kokosovej múky je potrebné pridať 2
polievkové lyžice vody.
Najlepšie výsledky pri pečení dosiahnete vtedy, keď kokosovou múkou nahradíte 20% múky uvedenej v pôvodnom recepte.
Pre zaujímavosť
V
sanskrite, jazyku starovekej Indie sa kokosová palma nazýva Kalpa
vriksha, čo v preklade znamená „strom, ktorý dáva všetko potrebné pre
život“. Nie je to vôbec nadnesené, pretože celé generácie Indonézanov
prežili len vďaka kokosovým orechom. Tieto úžasné plody poskytujú
tekutinu pre uhasenie smädu, dužinu ako výživnú potravinu, z kokosových
vlákien sa vyrábajú povrazy, kefy... . Kmene a listy kokosovej palmy
slúžia k výrobe sandálov, látok a k výstavbe obydlí.