- Krajina pôvodu
- Filipíny
- Kvalita
- BIO
- Energetická hodnota [kcal]
- 655
- Tuky [g]
- 47
- Sacharidy [g]
- 44
- Vláknina [g]
- 12.9
- Bielkoviny [g]
- 7.5
- Soľ [g]
- 0.0075
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Kokosový orech je druh ovocia, dutý nepukavý plod kokosovníku orechoplodého s tvrdou škrupinou na povrchu, bielou dužinou a kokosovou vodou, ktorú obsahuje vnútri. Rastie na kokosových palmách, prevážne v prímorských regiónoch Ázie, strednej a južnej Ameriky, Afriky a v Tichomorí. Jedná sa v súčastnosti o jedno z najväčších semien na svete, ktoré slúži k rozmnožovaniu rastliny. Z botanického hľadiska je plod kokosovníku kôstkovica, nie orech.
Kokosovník je známy už asi 3000 rokov, ale jeho pôvod je doteraz zahalený tajomstvom. Kokosové plody sa môžu plaviť po vlnách oceánu tisíce kilometrov a šíriť sa po mori z jednej pevniny na druhú, bez toho aby stratili schopnosť vyklíčiť. Preto nie je možné určiť, odkiaľ presne kokosovník pochádza. Do Európy sa dostal vďaka slávnemu moreplavcovi Vascovi de Gama, ktorý ho sem priniesol z Indie.
V kuchyni
Kokos chips sa dá pojedať aj samostatne miesto klasických zemiakových čipsov. Smelo si ho môžete pridať do jogurtov, kaší, tvarohu, mliečnych či ovocných koktailov, ovocných šalátov alebo omáčok. Pridáva sa najmä do zákuskov, no skvelú chuť má aj kokosová polievka, či rôzne omáčky na mäso alebo cestoviny. Skvelú kombináciu pri varení vytvára spolu s kokosom napríklad zázvor, kurkuma, či kari korenie.
Pre zaujímavosť
V sanskrite, jazyku starovekej Indie sa kokosová palma nazýva Kalpa vriksha, čo v preklade znamená „strom, ktorý dáva všetko potrebné pre život“. Nie je to vôbec nadnesené, pretože celé generácie Indonézanov prežili len vďaka kokosovým orechom. Tieto úžasné plody poskytujú tekutinu pre uhasenie smädu, dužinu ako výživnú potravinu, z kokosových vlákien sa vyrábajú povrazy, kefy... . Kmene a listy kokosovej palmy slúžia k výrobe sandálov, látok a k výstavbe obydlí.
Štítky: Kokos chips, KOKOS, Orechy