Ražná múka chlebová
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
348
Energetická hodnota [kJ]
1476
Tuky [g]
1.66
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.26
Sacharidy [g]
74.5
- Z toho cukry [g]
2.87
Vláknina [g]
6.3
Bielkoviny [g]
8.76
Soľ [g]
0.18
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Chlebová múka má v porovnaní s hladkou múkou tmavšiu farbu a hrubšiu štruktúru. Vďaka tomu naväzuje viac vody. S cestom sa dobre pracuje a je nelepivé. Chuť upečených produktov je výraznejšia a striedka je pórovitejšia.

Preto je vhodná na pečenie chleba v domácich pekárňach ale aj v peci či rúre. Môže sa použiť na už rozbehnutý kvások. (Na začiatočné rozbiehanie kvásku je vhodnejšia ražná celozrnná múka).

Raž je obilninou, ktorá sa kedysi pestovala v extrémnom prostredí, tam kde bolo sucho a chladno. Konzumovali ju hlavne Germáni, Kelti a Slovania vo forme výživnej kaše. Na území Slovenska bolo jej pestovanie známe už pred príchodom Slovanov.


Pri súčasnej situácií sme zohnali už len neBIO kvalitu, za to však má menšiu uhlíkovú stopu. Je z južných polí Slovenska.

V kuchyni

Pečie sa z nej pečivo predovšetkým ražný chlieb, ktorý je veľmi aromatický, ale ostáva dlho šťavnatý a čerstvý.  Raž je najvhodnejšia obilnina pre tvorbu tradičného kvásku, ktorý pri pečení chleba nahradí kvasnice. 

Je veľmi vhodná pre domáce pečenie chleba. Táto chlebová múka má v porovnaní s klasickou múkou tmavšiu farbu a hrubšiu štruktúru, aby naviazala viac vody a cesto z nej je potom hutnejšie.

Je vhodná na pečenie v domácich pekárňach ale aj v peci či rúre.

Výroba kvásku

Ražná chlebová múka

  • 1.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom