- Alergény
- zeler,
- Energetická hodnota [kcal]
- 265
- Energetická hodnota [kJ]
- 1110
- Tuky [g]
- 4,28
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 1,55
- Sacharidy [g]
- 68,92
- - Z toho cukry [g]
- 4,09
- Bielkoviny [g]
- 9,00
- Soľ [g]
- 0,06
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Pamajorán obyčajný možno pestovať v skalke, ale aj doma v kvetináči. Ak máte oregano v skalke, na zimu je potrebné ho ostrihať a prikryť lístím. Časť trsu s novými výhonkami môžete pred zazimovaním odstrihnúť a zasadiť si do kvetináča, aby ste mali k tejto vzácnej bylinke prístup aj počas zimy. AK pestovanie nepatrí medzi vaše záľuby, môžete využiť aj oreganový olej, ktorý si zachováva množstvo priaznivých účinkov tejto rastlinky.
V kuchyni
Oregano sa hojne používa pri príprave jedál, typických najmä pre taliansku, španielsku či grécku kuchyňu. Pomerne obľúbené je ale aj v mexickej kuchyni. Táto bylinka je dosť aromatická a skvelo sa hodí najmä ku paradajkám a všetkým jedlám z nich pripravených, zelenine, zemiakom, morským plodom, ale aj do polievok, gulášov, pod mäso (zvlášť podčiarkuje chuť jahňacieho a teľacieho mäsa), do šalátov, omáčok, syrových jedál, do jedál zo strukovín, rozličných plniek či do mletého mäsa. Výborná kombinácia je s čiernym korením a bazalkou.
Pre zaujímavosť
Na priaznivé vlastnosti oregana prišli už ľudia v dávnych vekoch. Pre starých Grékov bol synonymom šťastia a radosti, Egypťania ho zas používali počas svojich náboženských obradov a slúžil im aj ako dezinfekčný prostriedok. Niektoré národy ho dokonca vysádzali na hroby svojich blízkych zosnulých,
ktorých mal chrániť a zabezpečiť to, že ich duše budú odpočívať
v pokoji. Do Európy ho priviezli arabskí lekári, ktorí ho používali na liečbu migrén a nervozity.
Oregano dostalo názov podľa gréckeho oros, hora, a ganos, radosť, potešenie.
AKCIA 0,79Eur
Pôvodná cena 0,96Eur