Krajina pôvodu
Francúzsko
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
347
Energetická hodnota [kJ]
1454
Tuky [g]
2
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.5
Sacharidy [g]
64
- Z toho cukry [g]
2
Vláknina [g]
9
Bielkoviny [g]
13
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Kuskus, Couscous alebo Cous Cous (je slovo prevzaté z berberského suksu a kseksou, كسكسي, z arabštiny) je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne. Jedná sa o zaparenú a do guliek tvarovanú krupicu z pšenice. Kuskus sa pri príprave nevarí, ale zalieva vriacou vodou

Kuskus pochádza zo severnej časti Afriky a z Blízkeho východu, hlavne z arabských krajín.

Existuje niekoľko druhov kuskusu, pre naše zdravie je ale rozhodne najlepší celozrnný kuskus. Ten je vyrábaný z celých pšeničných zŕn vrátane šupiek. Tak si uchováva všetky zdraviu prospešné látky hlavne vlákninu.

V kuchyni

Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou v mnohých jedlách. Hodí sa tiež k príprave sladkých jedál, napríklad s mliekom, hrozienkami alebo mandľami

Základná príprava kuskusu.

Niekoľko chutných receptov môžte nájsť aj tu

Pre zaujímavosť

Do Izraela sa kuskus dostal až okolo roku 1948 s prisťahovaním arabských Židov, kde sa stal súčasťou národných jedál. V týchto oblastiach dodnes ženy samy pripravujú kuskus tradičným spôsobom - ručne. Jedná sa o rituál, ktorý je pomerne časovo náročný. Najprv sa rozomelie pšenica na krupicu, ku ktorej sa pridá trochu múky, voda a soľ (alebo morská voda). Vody sa pridá len toľko, aby sa vytvorili hrudky, ktoré sa rozdrobia na jemné guľky. Potom sa kuskus suší na slnku. Takto vyrobený kuskus je možné veľmi dlho skladovať. Niekedy sa kuskus farbí pomocou dyne na oranžovú farbu alebo pomocou šafranu na žltú.

Kuskus celozrnný

  • 2.02€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom