- Krajina pôvodu
- Nemecko
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Majorán záhradný bol pôvodne udomácnený v Stredozemí, pestovali ho už starí Egypťania, Gréci a Rimania a počas križiackych vojen sa rozšíril do ostatnej Európy.
V kuchyni
Používa sa do väčšiny údenárskych výrobkov. Korenia sa ňou i tučné mäsá a strukoviny. Vňať je vhodná do rôznych polievok, omáčok, plniek, gulášov a na všetky mäsité jedlá. Zväčša sa kombinuje len so soľou a čiernym korením, no v malých dávkach sa znáša i s tymianom, šalviou a rozmarínom. Droga majoránu tvorí súčasť korenia do "pizzy". Dlhým varením stráca svoju vôňu, pridáva sa preto až na koniec.
Pre zaujímavosť
V antickom Grécku vysievali majorán na hroby svojich blízkych, pretože verili, že to zosnulým prinesie večný pokoj a šťastie. V antickom Ríme aj v Grécku sa vili vence z majoránu pre novomanželov ako symbol lásky, cti a šťastia. Hipokrates vo svojich dielach píše o niekoľkých medicínskych využitiach majoránu. V starom Egypte sa majorán ako ďalšia z bylín podieľal na procese balzamovania.
Štítky: Majorán, *KORENIE, Koreniny a ochucovadlá