- Krajina pôvodu
- Filipíny
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Kokosová múka
-
4.98€
- Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade kg )
Štítky: Kokosová múka, MUKA, Múky a kaše
Kokosový orech je druh ovocia, dutý nepukavý plod kokosovníku orechoplodého s tvrdou škrupinou na povrchu, bielou dužinou a kokosovou vodou, ktorú obsahuje vnútri. Rastie na kokosových palmách, prevážne v prímorských regiónoch Ázie, strednej a južnej Ameriky, Afriky a v Tichomorí. Jedná sa v súčastnosti o jedno z najväčších semien na svete, ktoré slúži k rozmnožovaniu rastliny. Z botanického hľadiska je plod kokosovníku kôstkovica, nie orech.
Kokosovník je známy už asi 3000 rokov,
ale jeho pôvod je doteraz zahalený tajomstvom. Kokosové plody sa môžu
plaviť po vlnách oceánu tisíce kilometrov a šíriť sa po mori z jednej
pevniny na druhú, bez toho aby stratili schopnosť vyklíčiť. Preto nie
je možné určiť, odkiaľ presne kokosovník pochádza. Do Európy sa dostal
vďaka slávnemu moreplavcovi Vascovi de Gama, ktorý ho sem priniesol z
Indie.
Pravidelným používaním strúhaného kokosu do jedál si zlepšíte celkové zdravie, preventívne sa uchránite od mnohých civilizačných chorôb a viete s ním aj rýchlejšie schudnúť. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, mangán, meď, zinok, sodík, omega 6 kyseliny, vitamíny B, C, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú, no v menšom množstve než iné orechy a semená. Silne podporuje imunitný systém, má antiseptické protizápalové účinky, podporuje trávenie, zlepšuje vyprázdňovanie, odstraňuje vysoký cholesterol, dopĺňa do tela dobrý rastlinný tuk a normalizuje hladinu cukru v krvi. Konzumácia kokosu je vhodná pri odvápnení kostí, lámavosti vlasov a nechtov, osteoporóze a bolestiach pohybového systému spôsobené preťažovaním alebo zvýšeným svalovým napätím.
Pretože väčšinu
mastných kyselín v kokosovom orechu tvoria nasýtené, mnohí odborníci na
výživu sa domnievajú, že konzumácia kokosu môže podporovať tvorbu
cholesterolu a vznik arteriosklerózy, rovnako ako nasýtené mastné
kyseliny v živočíšnych tukoch. To ale nie je pravda, pretože na rozdiel
od tukov živočíšneho pôvodu obsahujú molekuly kokosu 6 až 14 atómov
uhlíka. Tieto krátke a stredne dlhé reťazce mastných kyselín nezvyšujú
hladinu cholesterolu, aj keď sú nasýtené. Živočíšne tuky sú väčšinou
dlhé reťazce nasýtených mastných kyselín, ktoré človeku nerobia dobre,
napríklad zdraviu veľmi škodlivá kyselina stearová, tvorí až 18 atómov
uhlíka.
Kokosovú múku je možno použiť v sladkých, slaných i pikantných receptoch. Je bez sladkej chuti a má jemnú kokosovú arómu. V suchom stave je veľmi jemná, ľahká a vzdušná, pri varení a pečení však dáva pokrmom hutnú štruktúru. Pri skladovaní môže múka tvoriť jemné hrčky a hrudky, preto je vhodné ju pred použitím premiešať vidličkou a týchto hrudiek zbaviť. Kokosová múka je bohatá na obsah vlákniny – až 5 gramov v 2 polievkových lyžiciach, preto má tendenciu absorbovať pri varení a pečení vysoké množstvo vody. V porovnaní s inými múkami v recepte pôsobí takmer ako „špongia“ a výsledné jedlo s jej použitím môže mať suchšiu štruktúru.
Pre čo najlepší výsledok je vhodné kombinovať kokosovú múku s inými typmi múky alebo s vajíčkami. Je vhodná aj na zahustenie polievok alebo namiesto strúhanky na obaľovanie pokrmov. Bez ohľadu na to, pre aký spôsob použitia sa rozhodnete, nezabudnite vždy pred použitím múku dobre premiešať, aby ste dostali čo najkvalitnejší výsledný produkt.
Pri pečení s kokosovou múkou je vhodné dodržiavať zásadu, aby
bol zachovaný rovnaký pomer múky a tekutých prísad – v praxi to znamená,
že na 2 polievkové lyžice kokosovej múky je potrebné pridať 2
polievkové lyžice vody.
Najlepšie výsledky pri pečení dosiahnete vtedy, keď kokosovou múkou nahradíte 20% múky uvedenej v pôvodnom recepte.
V sanskrite, jazyku starovekej Indie sa kokosová palma nazýva Kalpa vriksha, čo v preklade znamená „strom, ktorý dáva všetko potrebné pre život“. Nie je to vôbec nadnesené, pretože celé generácie Indonézanov prežili len vďaka kokosovým orechom. Tieto úžasné plody poskytujú tekutinu pre uhasenie smädu, dužinu ako výživnú potravinu, z kokosových vlákien sa vyrábajú povrazy, kefy... . Kmene a listy kokosovej palmy slúžia k výrobe sandálov, látok a k výstavbe obydlí.
Štítky: Kokosová múka, MUKA, Múky a kaše