- Krajina pôvodu
- Slovensko
- Alergény
- obilniny (1)
- Energetická hodnota [kcal]
- 348
- Energetická hodnota [kJ]
- 1457
- Tuky [g]
- 3,12
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0.45
- Sacharidy [g]
- 71,39
- - Z toho cukry [g]
- 25.60
- Vláknina [g]
- 9,19
- Bielkoviny [g]
- 13,15
- Soľ [g]
- 0.0025
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Špalda je druh rozpadavej pšenice. Bola pestovaná v Európe už pred
8000 rokmi, pestovali ju Egypťania, Kelti aj Germáni. Za pravlasť špaldy
je všeobecne pokladaná Mezopotámia. V histórii bola špalda obľúbená pre
svoju orechovú chuť najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Za jej
významný pokles v pestovaní môže predovšetkým nástup Adolfa Hitlera,
ktorý vydal zákon zakazujúci jej pestovanie. Potreboval zintenzívniť
nemecké poľnohospodárstvo a špalda má nižšiu výnosnosť. Postupne ju
vytlačila pšenica ozimná, ktorá má väčšie výnosy a lepšie vlastnosti pre
pekárov. V kuchyni
Špaldová krupica sa výborne hodí na prípravu klasickej krupicovej kaše. Má jemnú orieškovú chuť.
V kuchyni
Špaldová krupica sa výborne hodí na prípravu klasickej krupicovej kaše. Má jemnú orieškovú chuť. Pre zaujímavosť
Už v 12.storočí Sv. Hildegarda povedala: "Keby už človek nemohol nič jesť a nič mu nepomáhalo, špalda ho postaví na nohy." Odporúčala špaldu pri viacerých zdravotných problémoch - proti nedostatočnému prekrveniu, na nervovú výmenu látok, na dodanie sily svalom, väzivám a pletivám. Popísala ju ako základný článok potravy, pretože "je to najlepšia obilnina". Podľa Hildegardinej zdravovedy by sme mali jesť najmä celozrnný pšeničný, alebo biely špaldový chlieb a pečivo. Avšak špalda v akejkoľvek forme - či ako zrno, otruby, krupica, či múka - vždy si zachová svoj ozdravný účinok.Špaldová krupica
-
3.00€
- Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade kg )
Štítky: Špaldová krupica, KRUPICA, Múky a kaše