- Krajina pôvodu
- Taliansko
- Energetická hodnota [kcal]
- 349
- Energetická hodnota [kJ]
- 1461
- Tuky [g]
- 0,7
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- <0,1
- Sacharidy [g]
- 79
- - Z toho cukry [g]
- 0,4
- Vláknina [g]
- 0,8
- Bielkoviny [g]
- 8,1
- Soľ [g]
- <0,01
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Ryža pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne. Ryža sa označuje aj symbolom plodnosti (hádzanie na novomanželov).
V kuchyni
Ryža dlhozrnná je výborná na talianske rizoto alebo len tak ako príloha, varí sa cca 10-15 min, pomer vody je o niečo viac ako 1:1. Ryža zostane krásne sypká.
Pre zaujímavosť
Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské kultivary pestované na terasovitých políčkach (až do výšky 2 700 m n. m.) sú menej náročné na pestovanie, menej výnosné, ale chutnejšie. Barinné kultivary poskytujú vyššie úrody, ale sú náročnejšie na pestovanie.
Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala v roku 1948 na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku, v roku 1956 bolo vysiatych 15 ha. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže.Ryža dlhozrnná
-
2.57€
- Dostupnosť: Skladom ( 27000 kg )