Tymián od spoločnosti Sonnentor v Bio kvalite
Pôvodnou oblasťou rozšírenia tymiánu je západné Stredomorie až po Taliansko. U nás sa dá bez väčších problémov pestovať.
V kuchyni
Má v kuchyni mnohostranné využitie. Korení sa ňou mäso (i hydina, ryby a divina), údeniny, syry, šaláty, strukoviny, dusená zelenina, perkelty, hríby. Pre svoju silnú arómu býva hlavným korením, ale môže sa kombinovať aj s petržlenom, cibuľou a bobkovým listom.
Pre zaujímavosť
Tymián používali ľudia už v stredoveku. Meno tymián pochádza vraj z egyptského tham-thm. Starí Egypťania používali silicu tymiánu pri balzamovaní múmií. Vedecké meno je odvodené z gréckeho thymos sila a mužnosť. Gréci pripisovali tymiánu silu a osviežujúce účinky. Tymián je významnou medonosnou rastlinou, a z toho dôvodu bol vraj v Aténach pestovaný. Od stredoveku až po dnešok patrí tymián k obľúbenému koreniu.
Štítky: Tymián BIO, *KORENIE, Koreniny a ochucovadlá