Krajina pôvodu
Ukrajina

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
308
Energetická hodnota [kJ]
1294
Tuky [g]
1.7
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.1
Sacharidy [g]
82.4
- Z toho cukry [g]
65
Vláknina [g]
5.7
Bielkoviny [g]
0,3
Soľ [g]
0
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Brusnice nie sú ničím prisladzované ani sírené. Majú menšie plody a sú prirodzene jemne kyslé.

Liečivé vlastnosti týchto bobuliek poznali americkí domorodci už pred stovkami rokov. Používali ich aj na obväzovanie rán a ako liek na tráviace a iné problémy. Brusnice sa začali pestovať pre komerčné účely pred takmer 200 rokmi. Prvé brusnicové pole bolo založené v roku 1816  v štáte Massachusetts. Najväčšími svetovými pestovateľmi, ako aj konzumentmi zároveň, sú obyvatelia Severnej Ameriky.

V kuchyni

Používajú sa k pečeniu, vareniu, alebo do müsli a šalátov, k mäsu či cestovinám. Sú výborné aj na čaj s priaznivými účinkami na močové cesty.

Pre zaujímavosť

Brusnice sa pestujú na kyslej horskej rašelinovej pôde. Plody visia na malých kríkoch, z ktorých sú niektoré aj viac ako 100 rokov staré. Tieto malé bobuľky sa začínajú rozvíjať v máji, pričom dosahujú svoju zrelosť v septembri a októbri. Od polovice septembra do začiatku októbra zbierajú farmári zrelé plody. Existujú dva najrozšírenejšie postupy zberu a to suchý zber a mokrý zber. Na suchý zber sa používajú malé stroje, ktoré pripomínajú sekačky s rotujúcimi hrebeňmi a tie očesávajú bobule priamo z vetvičiek. Pri mokrom zbere farmári zatopia svoje polia do výšky 45 cm, umelo vytvorený vodný vír uvoľní bobule z kríkov. Vďaka štyrom vzduchovým komôrkam, ktoré obsahuje každá bobuľa, brusnice na hladine plávajú. Potom sú plody nasávané do zásobníkov, pomocou dopravných pásov sa prepravujú na nákladné autá a odvážajú do spracovateľských závodov. Takýmto spôsobom dokáže 6 pracovníkov natrhať až 136 kg brusníc denne.


Brusnice prírodné

  • 4.45€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom