Ovsené vločky jemné
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
373
Energetická hodnota [kJ]
1570
Tuky [g]
6.9
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1.1
Sacharidy [g]
60.9
- Z toho cukry [g]
1.3
Vláknina [g]
9
Bielkoviny [g]
373
Soľ [g]
0.01
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.
Ovsené vločky sú obilný výrobok vzniklý rozdrtením ovsených zŕn. Radia sa k celozrnným výrobkom, pretože sú vyrobené z celých obiliek ovsa. Ovos je jednou z najmladších obilnín. Svoj pôvod nachádza už v stredoveku, kedy ho pestovali Slovania. Postupne sa jeho pestovanie rozšírilo po celej Európe a nakoniec i do zámoria. 

Vločky sa vyrábajú lúpaním ovsa z naparovaných obiliek. Po vyčistení hrubého zrna sa obilné zrná na niekoľko hodín vystavia najprv vlhku, potom suchému teplu v sušiarni. Pri tomto ošetrení vzniká typické orechové aróma budúcich vločiek. Teplom sa rovnako deaktivujú látky štepiace tuky (enzýmy), ktoré by inak pri skladovaní pôsobili zožltnutie a horkú pachuť. Pluhy sa pri sušení uvoľnia a idú ľahko oddeliť v bubnovej alebo odstredivej lúpačke (v minulosti sa odierali medzi mlynskými kameňmi). Po usušení sa ovsené zrná triedia podľa veľkosti. K výrobe ovsených vločiek sa ovsená jadrá zaparia a na mačkacej stolici sa rozlisujú naplocho pomocou rotujúcich kovových valcov. 

V kuchyni

Z ovsených vločiek sa pripravuje predovšetkým ovsená kaša, najčastejšie na sladko, môže však byť aj slaná. Vločky sa krátko povaria v mlieku a kaša sa môže obohatiť čerstvým alebo sušeným ovocím, škoricou a dosladiť medom. Vločky môžme pre spestrenie tiež opražiť. Výborné sú ovsené vločky ako základ pre výrobu fašírok a pomazánok. 

Ovsená „polievka“ : dve PL ovsených vločiek nasypať do 1l vody, variť 5 minút a scediť - pije sa počas celého dňa, môže sa osladiť medom. Takýto nápoj je zvlášť vhodný pri nervozite, psychickej vyčerpanosti, nespavosti a depresii. 

Fašírky z ovsa : Vločky cca 200gr dám krátko uvariť v zeleninovom vývare, aby vznikla hustá masa. Po 10 minútach zmiešam s nastrúhanou mrkvou, zelerom, pšeničnými klíčkami a osmaženou cibuľkou. Pridám 2-3 strúčiky cesnaku, solčanku, majoránku a trocha drvenej rasce. Aby sa nelepili na ruky, používam pri formovaní strúhanku. A potom už len vysmažiť.

Recepty 

Ovsené vločky jemné

  • 1.65€

Obal je povinný údaj!
Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom ( 86500 kg )

Štítky: Ovsené vločky jemné, VLOCKY, Vločky