Mandle Valencia RAW
Krajina pôvodu
Španielsko
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
635
Energetická hodnota [kJ]
2656
Tuky [g]
57.79
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
11.55
Sacharidy [g]
3.3
- Z toho cukry [g]
3.2
Vláknina [g]
12.17
Bielkoviny [g]
1.39
Soľ [g]
0
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Väčšina mandlí na trhu pochádza z USA, španielske tak ľahko nezoženiete. Sušené za nízkej teploty, vďaka čomu, si zachovávajú plno minerálov a vitamínov. Majú plochejší tvar s jemne chlpatou šupkou, ktorá je plná vlákniny, antioxidantov a výraznej chuti! Mäkké, šťavnaté a sladké! Vyskúšajte


Odroda

Náš dodávateľ nedávno objavil špeciálne vyšľachtenú odrodu španielskych mandlí Valencia. Hovorí sa jej Late flowering, pretože kvitne neskôr ako ostatné. Táto odroda má jednu výnimočnú vlastnosť – mandle vďaka neskorému kvitnutí nie sú tak horké, na rozdiel od ostatných španielskych odrôd, pri ktorých býva horkosť spôsobená klimatickými zmenami pred dozretím. Z danej odrody navyše nakupuje len tie najväčšie kusy, veľké minimálne 14 milimetrov. Na vytriedenie 1 kilogramu takto veľkých mandlí, je potrebné nazbierať osem kíl. Ide naozaj o prémiový produkt.


Čo to znamená, že sú mandle nefumigované

Fumigácia je proces chemického ošetrenia plynom, ktorý sa využíva na likvidáciu nežiaducich mikroorganizmov a škodcov. Bez fumigácie sa nezaobíde napríklad lodná preprava tovaru. Z USA plávajú lode tri týždne, a keby sa v škatuliach škodcovia rozmnožili, všetok tovar by zničili. Niekedy sa plyn aplikuje aj priamo na suroviny. Najčastejšie sa s týmto typom ošetrenia stretneme u mandlí. V USA je ich ošetrenie dokonca uzákonené. Plyn aplikovaný na orechy však môže zoslabiť chuť suroviny a hovorí sa aj o zmene vlhkosti u orechov. Zároveň je klasifikovaný ako pravdepodobný ľudský karcinogén.

V kuchyni

Ak by ste ich chceli ešte krehkejšie a chrumkavejšie, namočte ich na 12 hodín do slanej vody. Aj napriek tomu, že sa jedná o sladkú odrodu, sa môže stať, že budú niektoré jadrá v balíčku horké. Horkosť spôsobuje vyšší obsah amygdalínu, ktorý je v malom množstve pre človeka veľmi prospešný.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandle Valencia RAW

  • 14.99€

Obal je povinný údaj!
Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom ( 5300 kg )

Štítky: Mandle Valencia RAW, *MANDLE, Orechy