Kurkuma pochádza z krajiny prírodného liečiteľstva Indie, ktorá je kolískou Ajurvédy. Používa sa tu tisícky rokov,a to pre celý raz dôvodov. Jednou z jej hlavných liečivých zložiek je kurkumín, ktorý spôsobuje žltú farbu. Vedci kurkumín identifikovali prvýkrát v roku 1815. Má antibakteriálne, protiplesňové, antiseptické a antimikrobiálne účinky.
V kuchyni
Sušená kurkuma je nenahraditeľnou súčasťou koreniacej zmesi kari. V kuchyni ju môžete použiť do vegetariánskej stravy, ryže, strukovín, omáčok, duseného a pečeného mäsa, ale aj do knedlí a zemiakových ciest. Zelenine, polievkam a chuťovkám, dodá čerstvú prenikavú chuť, vôňu a farbu.
Jej príjem by mali obmedziť ľudia sa žlčovými kameňmi, žltačkou, tehotné ženy a všetci tí, ktorí sú náchylní na prekyslenie žalúdka.
Pre zaujímavosť
Táto korenina má i skrášľujúce účinky. Indické nevesty ju používali pred ich svadobným dňom. Dokáže pomôcť pri lupinách, rozšírených póroch na tvári a vybieli zuby. Nazýva sa aj "čistič krvi", čo sa odzrkadľuje aj na zdravo vyzerajúcej pokožke. Udržiava jej elasticitu, vyživuje ju a bráni prejavom starnutia.
Prírodnú bieliacu pastu si vytvoríte veľmi jednoducho. Použite 1/2 lyžičky sušenej organickej kurkumy, pridajte trochu vody a vytvorte jemnú pastu v malom sklenenom pohári. Namočte doňho kefku a vyčistite si zuby ako zvyčajne. Kurkuma neprispieva len k žiarivým zubom. Je svelá pre kompletnú ústnu hygienu. Použiť ju môžete aj ako ústnu vodu. Zabíja baktérie spôsobujúce zubný kaz a ochorenia ďasien.
Kurkuma mletá BIO
-
3.50€
- Dostupnosť: Skladom ( 570 kg )
Štítky: Kurkuma mletá BIO, *KORENIE, Koreniny a ochucovadlá