Bôb
Krajina pôvodu
Taliansko
Zloženie
Vicia faba L.

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
342
Tuky [g]
2
Sacharidy [g]
55
Vláknina [g]
7
Bielkoviny [g]
24
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Bôb (vicia faba, faba vulgaris) je v angličtine tiež známy ako broad beans, alebo fava beans.

Prečo jesť bôb?

Bôb, kedysi najznámejšia potravina našich predkov, sa stratil z našich stolov aj z kuchárskych kníh, aby sme ho v dnešných časoch opäť objavili a vrátili mu čestné miesto v jedálnom lístku.

Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.

Bôb je pre naše telo významým zdrojom bielkovín (až 25 percent v sušine), ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v nie-ktorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum. [zdroj]

Priznajte sa, kedy ste naposledy jedli bôb?

Asi najväčšia bôbová klasika je hnedá polievka s fazuľou. Rovnako dobre sa však bôb hodí ako príloha k iným jedlám, prípadne ako pomazánka alebo dip. Napríklad egyptská ful medames sa nápadne ponáša na cícerový hummous. Veľmi podobné suroviny, akurát miesto cíceru je v nej bôb. 



Bôb

  • 4.68€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom