Šošovica slovenská
Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
339?
Energetická hodnota [kJ]
1385
Tuky [g]
0,6
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.26
Sacharidy [g]
52
- Z toho cukry [g]
2,4
Vláknina [g]
11
Bielkoviny [g]
23
Soľ [g]
0,02
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.
Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu.  Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Momentálne je najväčším producentom šošovice vo svete Kanada.

V kuchyni

Pred varením je doporučené šošovicu namáčať aspoň na 2 hodiny v teplej vode. Dá sa uvariť aj bez namáčania, no trvá to dlhší čas. Šošovica je veľmi rozšírená v indickej kuchyni, kde ju nájdeme pod menom dhal.

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí (180 g).  Hodí sa k mäsitým aj k zeleninovým pokrmom. Polievka, prívarok či len ako príloha vám spestrí jedálniček a obohatí ho o cenné látky a vitamíny. 



Šošovica slovenská

  • 3.46€

Obal je povinný údaj!
Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom ( 23500 kg )

Štítky: Šošovica slovenská, SOSOVICA, Surové strukoviny