Brusnice sú sladené jablčným sirupom, bez siričitanov.
Liečivé vlastnosti týchto bobuliek poznali americkí domorodci už pred stovkami rokov. Používali ich aj na obväzovanie rán a ako liek na tráviace a iné problémy. Brusnice sa začali pestovať pre komerčné účely pred takmer 200 rokmi. Prvé brusnicové pole bolo založené v roku 1816 v štáte Massachusetts. Najväčšími svetovými pestovateľmi, ako aj konzumentmi zároveň, sú obyvatelia Severnej Ameriky.
Brusnice a naše zdravie
Obsahujú množstvo rozličných živín – organických kyselín, vitamínov C, E, K a provitamínov A a triesloviny. V zrelom stave majú vysoký podiel protihnilobných látok. Fungujú ako výborný antioxidant. Obsahujú aj kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok najmä draslík, menej magnézium, vápnik, fosfor a sodík. Flavonoidy, ktoré sa v nich hojne nachádzajú, znižujú tvorbu krvných zrazenín, upravujú vysoký krvný tlak, zdokonaľujú prietok krvi, spomaľujú vznik artériosklerózy a bránia upchávaniu ciev. Pravidelná konzumácia zamedzuje rozširovanie baktérií v ústnej dutine a potláča vznik zubných ochorení. Liečia zapálené močové cesty, čistia obličky. Brusnice sú jednotka v prírodnej lekárni. Obsahujú kyseliny, ktoré v tele neoxidujú. Ak osídlia močové cesty, dokážu pokryť povrch niektorých orgánov a vytvoriť "obranný štít".
V kuchyni
Používajú sa k pečeniu, vareniu, alebo do müsli a šalátov, k mäsu či cestovinám.
Pre zaujímavosť
Brusnice sa pestujú na kyslej horskej rašelinovej pôde. Plody visia na malých kríkoch, z ktorých sú niektoré aj viac ako 100 rokov staré. Tieto malé bobuľky sa začínajú rozvíjať v máji, pričom dosahujú svoju zrelosť v septembri a októbri. Od polovice septembra do začiatku októbra zbierajú farmári zrelé plody. Existujú dva najrozšírenejšie postupy zberu a to suchý zber a mokrý zber. Na suchý zber sa používajú malé stroje, ktoré pripomínajú sekačky s rotujúcimi hrebeňmi a tie očesávajú bobule priamo z vetvičiek. Pri mokrom zbere farmári zatopia svoje polia do výšky 45 cm, umelo vytvorený vodný vír uvoľní bobule z kríkov. Vďaka štyrom vzduchovým komôrkam, ktoré obsahuje každá bobuľa, brusnice na hladine plávajú. Potom sú plody nasávané do zásobníkov, pomocou dopravných pásov sa prepravujú na nákladné autá a odvážajú do spracovateľských závodov. Takýmto spôsobom dokáže 6 pracovníkov natrhať až 136 kg brusníc denne.
Brusnice s jablčným sirupom
-
1.80€
- Dostupnosť: Skladom
- Krajina pôvodu
- Kanada
- Energetická hodnota [kcal]
- 309
- Tuky [g]
- 1,5
- Sacharidy [g]
- 71
- Bielkoviny [g]
- 0,11
- Vláknina [g]
- 5,1