Súčasné teórie predpokladajú, že kukurica "vznikla" niekedy medzi rokmi 4000 – 3000 pred Kr. v údolí rieky Balsas. Vedú sa spory o tom, či išlo o postupný proces alebo o šťastnú udalosť. S niektorými druhmi teosintu (skupina amerických tráv z rodu Zea) sa môže kukurica krížiť, kríženci majú väčšinou zníženú životaschopnosť. Napriek tomu sa predpokladá, že v Strednej Amerike dochádza k prenosu génov medzi populáciami teosintu a kukurice. Do Európy sa dostala po príchode Španielov do Ameriky. Na Slovensko sa dostala z Maďarska v polovici 18. storočia. Dnes je rozšírená po celom svete, pretože vďaka cudzoopelivosti je veľmi prispôsobivá.

Kukurica a naše zdravie

Kukurica obsahuje škrob (70%), bielkoviny (15%), tuky (10%), celulózu (5%). Ďalej obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E. Z minerálnych látok v nej prevláda fosfor, draslík, vápnik a horčík, ktorý pomáha znižovať stres. Zo stopových prvkov stojí za povšimnutie mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a  zinok. Okrem toho obsahuje aj saponíny, flavóny a allantoín.

Kukurica neobsahuje lepok, preto je vhodná pre celiatikov. Chráni sietnicu a prispieva k tomu, aby sa zachovala zraková schopnosť, ochraňuje telo proti vstupu voľných radikálov, znižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu a mŕtvice, má močopudný účinok a pomáha efektívne pri napuchnutí nôh, ktoré býva spôsobené zadržovaním vody v tele.


V kuchyni

Možno ňou v receptoch nahradiť bežnú múku s obsahom lepku.
Placky z ovsených vločiek a kukuričnej múky

Kukuričná múka

  • 0.85€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Slovensko