Mandle lúpané natural
Krajina pôvodu
Spojené štáty
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
638
Energetická hodnota [kJ]
2671
Tuky [g]
52
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
4
Sacharidy [g]
19.2
- Z toho cukry [g]
4.8
Vláknina [g]
10
Bielkoviny [g]
18.3
Soľ [g]
0.025
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Niektorí odborníci tvrdia, že duševnú sviežosť až do neskorej staroby nám zaručí už konzumácia ôsmich mandlí denne. Samozrejme je dôležité každú mandľu aspoň 50x rozžuvať.

V kuchyni

V kuchyni už po stáročia dodávajú mandle chrumkavosť,  arómu a príchuť nevšedným pokrmom a sladkým pochúťkam. Používajú sa nielen v múčnikoch, ale našli široké uplatnenie aj v teplej kuchyni ( mandlová krémová polievka, citrónové kura s mandľami, pstruh na mandliach ai.). 

Nastrúhané alebo pomleté mandle zmiešané s medom a vodu môžme použiť ako náplň do celozrnných koláčov. Mandle sa pridávajú do ovocných aj zeleninových šalátov, omáčok, rôznych náplní, musli, pudingov a do zákuskov. Nasekané mandle skúste pridať do uvarenej ryže.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mandle lúpané natural


Obal je povinný údaj!
Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade kg )

Štítky: Mandle lúpané natural, *MANDLE, Orechy