Zloženie: čerstvo namletá ryžová múka z dlhozrnnej ryže, tapiokový škrob, štipka soli, kurkuma, voda.

Ryža pochádza pôvodne z tropickej a subtropickej oblasti južnej a juhovýchodnej Ázie a Afriky. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne. Ryža sa označuje aj symbolom plodnosti (hádzanie na novomanželov).

Ryža a naše zdravie

Ryža obsahuje komplexné sacharidy, z ktorých pochádza až 85 percent energie. Pritom ryža má nízky glykemický index (GI). Okrem toho je ryža bohatá na vitamíny skupiny B a na minerálne látky a stopové prvky. Obsahuje sacharidy, ktoré telu dodávajú energiu a vďaka veľkému množstvu vlákniny chráni črevá. Vysoký obsah draslíka podporuje vyplavovanie vody a látkovú výmenu a sodík zabraňuje opakovanému ukladaniu tekutín v tkanivách. Ryža znižuje krvný tlak a tým odľahčuje srdce a krvný obeh.

Okrem toho na pomerne dlhý čas dáva pocit sýtosti, udržuje v rovnováhe krvný cukor a potláča zvýšenú chuť do jedla. Má tiež istý podiel na omladzovaní, pretože vitamín B2 podporuje prirodzený mechanizmus obnovenia pokožky a vitamín E je antioxidant, zabraňujúci starnutiu buniek.

V kuchyni

Varíme ich ako klasické cestoviny, na 1 l vody/100 g cestovín, trošku osoliť. Doba varu je cca 5 minút, doporučujeme ich nechať ešte 3 minúty v horúcej vode. Potom ich scedíme, prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať.


Ryžové vrtulky

  • 3.84€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Česko