Hrozienka

Zloženie: hrozienka, rastlinný olej.

Prvé zmienky o sušených plodoch sú staré približne 4000 rokov. Hrozienka boli obľúbenou pochúťkou v starovekej Perzii, Mezopotámii, Egypte, Grécku a Ríme. Pravdepodobne vplyvom suchých a teplých období ľuďom hrozno uschlo a prišli na to, že je to zdravá pochúťka.

Pestujú sa najmä v krajinách s teplou klímou okolo Stredozemného mora. Hrozienka sa sušia na priamom slnku, alebo vplyvom horúceho vzduchu. 

Hrozno je chutné, ľahko stráviteľné. Obsahuje ovocné kyseliny, ktoré zbavujú pokožku zrohovatených buniek a napomáhajú produkcii nových.

Hrozienka sú veľmi obľúbená pochutina do raňajkových cereálií alebo aj ako sladidlo do sladkej kaše. Pre svoj prirodzený obsah hroznového cukru sú výbornou zdravou náhradou sladkostí nielen pre deti a navyše obsahujú veľa zdraviu prospešných látok.


Hrozienka a naše zdravie

Hrozienka vďaka obsahu vitamínu A, ktorý je dôležitý pre tvorbu pigmentu, rozjasnia vašu pleť a vďaka B1 upokoja vaše oči i myseľ. Migrény vás dokáže zbaviť vitamín B2, ktorý zároveň ochráni vaše oči pred šedým zákalom. Hrozienka ďalej obsahujú: antioxidanty, vitamín C, vitamín E, železo, horčík, zinok, bór, draslík, vápnik a veľké množstvo vlákniny, ktoré je potrebné pre zdravý proces trávenia.

Aj malé množstvo hrozna obsahuje poriadnu dávku polyfenolov, ktoré bránia negatívnemu pôsobeniu voľných radikálov. Sú 20-krát účinnejšie ako vitamín C a dokonca 50-krát efektívnejšie ako vitamín E, a tak chránia telo pred rakovinou a srdcovými ochoreniami.

Hrozienka majú detoxikačný účinok. Taktiež pôsobia proti infekciám, pomáhajú pri anémii, dobre pôsobia na naše kĺby, zuby a kosti. Obsahujú aj inulín,  zdroj živín pre priaznivú črevnú bakteriálnu mikroflóru a vytvára tým vhodné podmienky pre zdravý rast buniek hrubého čreva , preventívne pôsobí proti nádorovým ochoreniam .

Hrozienka i napriek tomu že sú sladké a lepia sa na zuby, neškodia im, ale prospievajú. Hrozienka obsahujú fytochemikálie (antioxidant rastlinného pôvodu) ,  ktoré podľa laboratórnych testov spomaľuje a zastavuje rast dvoch druhov baktérií, ktoré sa nachádzajú  v ústach : Streptococcus mutans , ( ten spôsobuje zubný kaz) Porphyromonas gingivalis ( vyvolávajúce ochorenie ďasien ). Fytocheminkálie zabraňujú zachytávaniu baktérií na povrchu zubov a  tvorbe zubného plaku.



V kuchyni

Dobré je, ak si pred konzumáciou hrozienka namočíte na 1-2 hodiny do vody. Nabobtnaním sa nariedi obsah cukrov a celkovej energie. Sušené hrozienka sa dajú jesť samostatne, no môžeme si nimi dochutiť vločky, nákypy, musli. Používajú sa aj pri varení, napríklad pri rybe a mäse a taktiež na pečenie, napríklad do koláčov, báboviek, vianočiek a iné. Sú taktiež výborným alternatívnym prírodným sladidlom.






Hrozienka

  • 4.78€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Irán
Alergény
môže obsahovať stopy arašidov (5), orechov (8), sezamu (11), siričitanov (12)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
320
Tuky [g]
1,8
Sacharidy [g]
72
Bielkoviny [g]
2,3
Vláknina [g]
4,3