- Krajina pôvodu
- Thajsko
- Alergény
- oxid siričitý a siričitany, môže obsahovať stopy arašidov, ďalších škrupinových plodov, sezamu, sušeného mlieka
- Energetická hodnota [kcal]
- 349.9
- Energetická hodnota [kJ]
- 1465
- Tuky [g]
- 0
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 85
- - Z toho cukry [g]
- 62
- Vláknina [g]
- 12,5
- Bielkoviny [g]
- 0
- Soľ [g]
- 0.03
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Tento zázvor je nesírený a bez pridaného cukru.
Pojem „zázvor“ je ľudové, triviálne označenie rastliny Dumbier lekársky. Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel v medicíne i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie. V 18. storočí bol zázvor hojne pridávaný do väčšiny liečivých prípravkov, pretože zmierňoval ich dráždivé účinky na žalúdok a rovnako dokázal potlačiť prejavy toxicity niektorých byliniek.
V kuchyni
Sušený zázvor sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých orientálnych zmesí korenia, napríklad Kari, ktoré je ideálne do mäsitých rybích pokrmov, do marinád a na divinu. Rovnako tak sa sušený zázvor pridáva do pekárskych cukrárskych výrobkov, nielen do perníka a sušienok, lebo pre dobré trávenie si ho môžete pridať aj do domáceho chleba. Vhodný je aj do marmelád a džemov, pretože jeho báječné ostrá chuť sa hodí k ovociu, ako je napríklad ananás, egreš, jablká či hrušky. Používa sa tiež na výrobu likérov a sirupov. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. V sušenom stave sa vôňa stráca a chuť je dvakrát ostrejšia. Na túto skutočnosť treba pamätať pri dochucovaní jedál. Pred použitím je vhodné namočiť ho.
Štítky: Zázvor sušený, s fruktózou, ZAZVOR, Pochutiny