- Krajina pôvodu
- Peru
- Energetická hodnota [kcal]
- 358
- Energetická hodnota [kJ]
- 1498
- Tuky [g]
- 0.02
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 88.69
- - Z toho cukry [g]
- 3.35
- Vláknina [g]
- 0.9
- Bielkoviny [g]
- 0.19
- Soľ [g]
- 0.001
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Túto surovinu používali už starí Mayovia na svoje zasýtenie. Tapioka je chuťovo takmer neutrálny škrob, ktorý sa získava zo spracovaného a vysušeného koreňa manioku jedlého, známeho tiež pod názvom yuca. Pre lepšiu predstavivosť môžeme prirovnať maniok k zemiakom.
V kuchyni
Guľôčky potrebujeme pred použitím zmäkčiť namáčaním (podobne ako strukoviny) sa často používajú v severnej Afrike a v kuchyni východnej Ázie, hlavne pri príprave sladkých jedál. Guľôčky namáčaním zväčšia objem asi jedenkrát. Najbežnejším spôsobom prípravy je puding alebo kaša. Tapioka varená v mlieku veľmi pripomína našu ryžu v mlieku. A keďže je hustejšej a rôsolovitejšej konzistencie, môžeme z nej vykúzliť rôzne pudingové tortičky, dezerty ozdobené sezónnym ovocím, ovocným prelivom, zmrzlinou. S pridaním smotany a želatíny sa dezertíky chuťovo približujú panna cotte.