Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
339
Energetická hodnota [kJ]
1418
Tuky [g]
1
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.26
Sacharidy [g]
58
- Z toho cukry [g]
2
Vláknina [g]
11
Bielkoviny [g]
24
Soľ [g]
0
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Šošovica bola vraj známa už v starom Egypte, kam sa dovážala a stala sa jedlom boháčov. Pochádza z Indie a ako súčasť ľudskej potravy je už od neolitu.  Po sójových bôboch a konope má šošovica tretí najvyšší obsah bielkovín zo všetkých rastlín, a to až 26 %. Vďaka tomu tvorí v mnohých častiach sveta veľmi dôležitú zložku stravy. Momentálne je najväčším producentom šošovice vo svete Kanada.

V kuchyni

Pred varením je doporučené šošovicu namáčať aspoň na 2 hodiny v teplej vode. Dá sa uvariť aj bez namáčania, no trvá to dlhší čas. Šošovica je veľmi rozšírená v indickej kuchyni, kde ju nájdeme pod menom dhal.

Vynikajúco sa pri príprave jedla kombinuje napríklad s petržlenom, pažítkou, cesnakom, olejom, sójovou omáčkou, jogurtom. Pri príprave jedla je potrebné rátať s porciou 60 g šošovice na osobu, pričom po uvarení sa tento objem až strojnásobí (180 g).  Hodí sa k mäsitým aj k zeleninovým pokrmom. Polievka, prívarok či len ako príloha vám spestrí jedálniček a obohatí ho o cenné látky a vitamíny. 



Šošovica

  • 1.56€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom