- Krajina pôvodu
- Taliansko
- Zloženie
- Vicia faba L.
- Energetická hodnota [kcal]
- 342
- Tuky [g]
- 2
- Sacharidy [g]
- 55
- Vláknina [g]
- 7
- Bielkoviny [g]
- 24
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Bôb (vicia faba, faba vulgaris) je v angličtine tiež známy ako broad beans, alebo fava beans.
Prečo jesť bôb?
Bôb, kedysi najznámejšia potravina našich predkov, sa stratil z našich stolov aj z kuchárskych kníh, aby sme ho v dnešných časoch opäť objavili a vrátili mu čestné miesto v jedálnom lístku.
Je výborný do polievok, varený chutí trochu ako pečené gaštany. Výborný je roztlačený so senovkou gréckou a olivovým olejom, arabským chlebom a čerstvou zeleninou.
Bôb je pre naše telo významým zdrojom bielkovín (až 25 percent v sušine), ale má málo aminokyselín, preto je vhodné kombinovať ho s pšenicou, jačmeňom alebo ryžou. Napríklad ako nátierka na chlebe. Bôb ďalej obsahuje niacín, vitamín C, vlákninu, škrob, z minerálnych látok najmä meď. Bôb sa užíva ako prevencia aj počas Parkinsonovej choroby, pomáha pri hypertenzii, v nie-ktorých kultúrach ho považujú za afrodiziakum. [zdroj]
Priznajte sa, kedy ste naposledy jedli bôb?
Asi najväčšia bôbová klasika je hnedá polievka s fazuľou. Rovnako dobre sa však bôb hodí ako príloha k iným jedlám, prípadne ako pomazánka alebo dip. Napríklad egyptská ful medames sa nápadne ponáša na cícerový hummous. Veľmi podobné suroviny, akurát miesto cíceru je v nej bôb.
Štítky: Bôb, BOB, Surové strukoviny