Ražná múka mletá na kameni
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
obilniny (1)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
339
Energetická hodnota [kJ]
1452
Tuky [g]
2.0
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.1
Sacharidy [g]
72.0
- Z toho cukry [g]
0.1
Vláknina [g]
13.0
Bielkoviny [g]
11.0
Soľ [g]
0.01
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Podarilo sa nám zohnať túto múkovú špecialitku. Odporučila nám ju jedna malá kvásková pekáreň. Vyskúšali sme ju a sme uchvátení. Ťažko sa hľadajú slová, tak si požičiame už otrepanú frázu: je to mercedes benz medzi múkami! 
Zrno pochádza zo Slovenskej raže z bio produkcie, avšak pán mlynár ešte nemá vybavené všetky certifikáty. Jedná sa o celozrnnú múku preosievanú cez sito 1x1 mm. Ideálna na prikrmovanie kvásku a prípravu štartéra. 
No a akú výhodu má to mletie na kameni? Takéto mletie je oveľa šetrnejšie ako bežné mletie na oceľových valcoch. Zachovajú sa tak všetky živiny, hlavne obilný klíčok. Pri bežných múkach sa tento kličok pred mletím odoberá... všetko kvôli rýchlosti, čiže zisku. Múky sú tak ochudobňované o najpodstatnejšiu zložku. 

Ako je to s celozrnnosťou?

Aj názov napovedá, že celozrnná múka sa melie z celých zŕn, teda aj s otrubami a klíčkami. Zachováva si predovšetkým minerály ako horčík, zinok, železo a aj vlákninu. Vláknina pomáha s vyprázdňovaním, metabolizovaním cukrov či cholesterolu. Navyše vďaka vláknine človek cíti sýtosť, preto celozrnného pečiva skonzumujeme menej, ako tzv.bieleho pečiva. Takéto pečivo má výraznejšiu chuť a energia je z neho získavaná postupne pomaly.

Raž je obilninou, ktorá sa kedysi pestovala v extrémnom prostredí, tam kde bolo sucho a chladno. Konzumovali ju hlavne Germáni, Kelti a Slovania vo forme výživnej kaše. Na území Slovenska bolo jej pestovanie známe už pred príchodom Slovanov.


V kuchyni

Pečie sa z nej pečivo predovšetkým ražný chlieb, ktorý je veľmi aromatický, ale ostáva dlho šťavnatý a čerstvý.  Raž je najvhodnejšia obilnina pre tvorbu tradičného kvásku, ktorý pri pečení chleba nahradí kvasnice. 

Je veľmi vhodná pre domáce pečenie chleba. Táto chlebová múka má v porovnaní s klasickou múkou tmavšiu farbu a hrubšiu štruktúru, aby naviazala viac vody a cesto z nej je potom hutnejšie.

Je vhodná na pečenie v domácich pekárňach ale aj v peci či rúre.

Výroba kvásku

Ražná múka mletá na kameni

  • 2.50€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom

Štítky: Ražná múka mletá na kameni, MUKA, Múky a kaše