- Krajina pôvodu
- Taliansko
- Kvalita
- BIO
- Alergény
- obilniny (1)
- Energetická hodnota [kcal]
- 349
- Energetická hodnota [kJ]
- 1460
- Tuky [g]
- 1
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0.12
- Sacharidy [g]
- 75
- - Z toho cukry [g]
- 0.97
- Vláknina [g]
- 2
- Bielkoviny [g]
- 10
- Soľ [g]
- 0
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Krupica z tvrdej pšenice.
Pšenica je jednou z najstarších kultúrnych plodín. Začiatky jej pestovania sú spojené so vznikom poľnohospodárstva. Najstaršie nálezy sú z obdobia 8000–7500 r. pred n. l. a vzťahujú sa k pestovaniu pšenice jedno a dvojzrnej. Pšenica obyčajná je jednou z najrozšírenejších plodín vo svete i u nás. Pšenica je polyploidná, s trojicou zdvojených génov. Bola vypustená z voľne rastúcich tráv vo východnom Stredomorí alebo v Etiópii a po Starom svete sa rozšírila už v neolite. Do Ameriky ju priniesli španielski misionári v 16. storočí.
V kuchyni
Používa sa na prípravu klasickej krupicovej kaše.