- Krajina pôvodu
- Česko
- Zloženie
- Phagophyrum esculentum
- Energetická hodnota [kcal]
- 350
- Energetická hodnota [kJ]
- 1465
- Tuky [g]
- 3
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 71
- - Z toho cukry [g]
- 0
- Vláknina [g]
- 10
- Bielkoviny [g]
- 11
- Soľ [g]
- 0
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Pohánka obecná (Fagopyrum esculentum Moench) je nenáročná rastlina a býva pestovaná spolu s amarantom a quinoou ako pseudoobilnina. Pochádza z Číny a svoj názov získala vďaka pohanským nájazdníkom: saracénom a tatarom, ktorí rozšírili jej semená do Európy. V 15. storočí sa jej pestovanie obmedzilo len na pár krajín, udomácnila sa aj na Morave.V poslednej dobe znovu stúpa záujem o pohánku ako alternatívnu obilninu, ktorá má zaujímavú dietetickú hodnotu a je vhodná pre pestovanie v ekologickom poľnohospodárstve. Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín.
V kuchyni
Má silnú, výraznú chuť, preto je dobre ju kombinovať s ostatnými bezlepkovými múkami v pomere 1:3. Pohánková múka celozrnná podobne ako pohánková múka je zdravou náhradou pšeničnej múky. Vhodná najmä pre celiakov, tí ho môžu využiť na prípravu sladkých a slaných ciest (pečenie chleba, koláčov, palaciniek a i.) Zahusťovanie polievok, omáčok, placiek aj nátierok.
Štítky: Pohánková múka celozrnná, MUKA, Múky a kaše