Krajina pôvodu
Taliansko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
200
Energetická hodnota [kJ]
849
Tuky [g]
2.2
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.26
Sacharidy [g]
29.6
- Z toho cukry [g]
21.4
Vláknina [g]
-
Bielkoviny [g]
12.12
Soľ [g]
18.65
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Názov tejto rastliny sa vyvíjal a jeho súčasná medzinárodná podoba – tomato – sa zaužíval až v 19. storočí. Medzinárodný názov pochádza z jazyka Aztékov, kde sa táto rastlina nazývala xitomatl

Rajčiak jedlý pochádza zo Strednej Ameriky a Južnej Ameriky, pričom divorastúce formy rajčiaka sa vyskytujú od severu Čile po Venezuelu. Najväčšia rozmanitosť kultúrnych foriem sa nachádza v Strednej Amerike. Tam ich kultivovali Aztékovia a Mayovia, približne od roku 200 pred naším letopočtom. Semená rajčiaka sa našli pri vykopávkach južne od Mexiko City, v jaskyniach v údolí Tehuacán.

Rajčiak doviezol do Európy v roku 1498 Krištof Kolumbus, konkrétne to bolo do Španielska a Portugalska.

V kuchyni

Používajú sa do omáčok a rôznych zeleninových jedál. Sú dosť slané, takže jedlo už netreba veľa soliť.

Recepty


Pre zaujímavosť

V 17. a 18. storočí bol rajčiak považovaný najmä za okrasnú rastlinu, je známych len niekoľko prípadov využitia tejto rastliny v medicíne. Anglický preklad knihy The Complete Herbal však uvádza, že v roku 1719 sa Rajčiak jedlý používal najmä v Taliansku. Koncom 18. storočia sa rajčiaky začínajú používať v bežnej kuchyni. Okolo roku 1900 sa rajčiak rozšíril už aj do Nemecka a používal sa prevažne v južnej časti Nemecka na prípravu štiav, polievok a rôznych šalátov.

[zdroj]





Sušené paradajky

  • 1.86€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom