Višne pochádzajú z Ázie. Na naše územie ich doviezli Rimania v 12. storočí. V súčasnej dobe sú tieto ovocné stromy a kríky pestované po celom svete.

Višne a naše zdravie

Višne obsahujú len málo vitamínov. Najvýraznejší je podiel vitamínov B a C, ale aj ten je len priemerný. Sú skôr zdrojom minerálnych a stopových látok, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. Pre vysoký obsah jódu sú vhodné pre ľudí s ochoreniami štítnej žľazy a s bolesťami chrbtice. Veľké množstvo vápnika je potrebné pre zdravé kosti a zuby a správnu funkciu nervov. Nezanedbateľné množstvo železa je dôležité pre tvorbu červených krviniek. Draslík kontroluje funkciu svalov a obsah tekutín v tele. Prispieva k znižovaniu krvného tlaku a prejavov alergií. Pomáha pri ochoreniach srdca a ľadvín a pri únave. Reguláciu cukru v krvi riadi mangán. Okrem toho znižuje cholesterol, chráni pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, podporuje rast kostí a chrupaviek. Dôležitý je aj pre dojčiace ženy, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Zinok obsiahnutý vo višniach chráni pečeň, neutralizuje škodlivé účinky alkoholu a upokojuje nervy. Má vplyv i na rozmnožovanie – rozhoduje totiž o tvorbe spermií, podporuje počatie a správny priebeh tehotenstva. Nevyhnutný pre fungovanie organizmu je bór a fosfor. Višne dokážu na seba viazať škodlivé látky, ktoré sa tak môžu z tela vylúčiť. Pomáhajú čistiť krv, pečeň a ľadviny. 

V kuchyni

Višne sa dajú použiť ako prísada do jogurtu, tvarohu, kaše, ovocného šalátu, ovocného koktailu, omáčok, smoothie, pudingu, koláča, lekváru alebo len tak ako samotné ovocie na zobkanie. Tip: nechať namočené na pár hodín vo vode, zmäknú a sú ako čerstvé. Dá sa z nich urobiť aj skvelý čaj - zaliať vriacou vodou a nechať v pohári. Vypiť a nakoniec zjesť.




Višne natural BIO

  • 2.67€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Uzbekistan
Kvalita
BIO