Krajina pôvodu
Thajsko
Alergény
oxid siričitý a siričitany

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
347
Energetická hodnota [kJ]
1453
Tuky [g]
5,9
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1.9
Sacharidy [g]
70,8
- Z toho cukry [g]
34
Vláknina [g]
12,5
Bielkoviny [g]
9,1
Soľ [g]
0.03
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Tento zázvor je nesírený a bez pridaného cukru.

Pojem „zázvor“ je v podstate nepresné označenie rastliny, ktorá sa odborne nazýva "ďumbier lekársky". Pochádza z tropickej Ázie a svoje miesto si našiel nielen v medicíne, ale i v kuchyni. Je obľúbenou ingredienciou nielen v kuchyni východu, ale používajú ho aj krajiny západnej Európy. Práve sem ho priviezli Španieli a už v 9. storočí sa stal takou dôležitou súčasťou jedál, že ním plnili koreničky a používali ho v rovnakej miere ako čierne korenie. V 18. storočí bol zázvor hojne pridávaný do väčšiny liečivých prípravkov, pretože zmierňoval ich dráždivé účinky na žalúdok a rovnako dokázal potlačiť prejavy toxicity niektorých byliniek.

Zázvor a naše zdravie

Aromatickými zložkami ďumbieru sú silice a štipľavá látka gingerol, ktorá svojim účinkom pripomína kyselinu acetylsalicylovú (aspirín). Tlmí zrážanlivosť krvi, zlepšuje jej prietok a tým prispieva k ochrane srdcovo-cievneho systému. Znižuje riziko infarktu, artériosklerózy, tlmí bolesti hlavy.  Podzemok zázvoru sa na liečbu všakovakých chorôb používa už od stredoveku. Vedelo sa, že účinkuje proti moru a napomáha tráveniu. V čínskej medicíne sa preto usušený koreň už storočia používa hlavne na zohriatie i stimuláciu žalúdka.  V Číne ho bylinkári predpisujú ako účinný liek na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Pokladajú ho za výborný stimulátor krvného obehu, pričom zahrieva telo. Výborne ho využijú osoby, ktoré sú meteosenzitívne (citlivé na zmeny počasia). Rovnako dokáže účinne tlmiť nevoľnosť a žalúdočné kŕče, preto sa ďumbier úspešne radí medzi najlepšie lieky proti cestovnej nevoľnosti. Zázvor sa uplatní ako povzbudenie pri milostných hrách, pri diétach a liečbe všetkých silnejších nevoľností. Také sa vyskytujú napríklad v počiatočných týždňoch tehotenstva, alebo sa prejavujú ako nežiaduce účinky po chemoterapii a po celkovej anestézii.

V kuchyni

Sušený zázvor sa stal neoddeliteľnou súčasťou mnohých orientálnych zmesí korenia, napríklad Kari, ktoré je ideálne do mäsitých rybích pokrmov, do marinád a na divinu. Rovnako tak sa sušený zázvor pridáva do pekárskych cukrárskych výrobkov, nielen do perníka a sušienok, lebo pre dobré trávenie si ho môžete pridať aj do domáceho chleba. Vhodný je aj do marmelád a džemov, pretože jeho báječné ostrá chuť sa hodí k ovociu, ako je napríklad ananás, egreš, jablká či hrušky. Používa sa tiež na výrobu likérov a sirupov. Jeho chuť je ostrá, mierne sladká so stopami citrónovej vône. V sušenom stave sa vôňa stráca a chuť je dvakrát ostrejšia. Na túto skutočnosť treba pamätať pri dochucovaní jedál. Pred použitím je vhodné namočiť ho.

Zázvor natural

  • 2.12€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom