Krajina pôvodu
Česko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
240
Energetická hodnota [kJ]
1005
Tuky [g]
0,38
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0
Sacharidy [g]
63,88
- Z toho cukry [g]
38.13
Vláknina [g]
7.1
Bielkoviny [g]
2,18
Soľ [g]
0.02
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Sušené slivky sú neprisladzované a nesírené, bez kôstky. 

Prvé sadenice priviezol na naše územie panovník Karol IV. Od toho vznikol nárečový názov „karlátka“. Dodnes slivky patria medzi obľúbené ovocie a miesto si nájdu takmer v každom ovocnom sade. Prapredkom sliviek sú pravdepodobne trnky, z ktorých sa kdesi v okolí Kaukazu vyvinul nový druh, základ dnešných sliviek. Slivky sa najprv dostali do Grécka, kde ich v 3. storočí pred naším letopočtom opísal zakladateľ náuky o ovocných stromoch. Boli považované za veľmi výživné ovocie už v dobe starého Egypta. Dávali sa do hrobiek starých Egypťanov ako zásoba jedla, aby mŕtvi netrpeli hladom. Sušené slivky dodávali energiu i dlhým karavánam obchodníkov cestujúcim v púšti za obchodom.

Slivky a naše zdravie

Priaznivo pôsobia na krvný obeh , znižujú krvný tlak a cholesterol. Udržujú zdravé cievy a tiež blahodárne pôsobia na ľadviny a pečeň. Sú zásobárňou vitamínu C, obsahujú komplex vitamínov skupiny B, vit. A, E, selén, antioxidanty, antokyanín, ktorý chráni srdce. Z minerálnych látok sa môžu pýšiť obsahom vápnika, draslíka, železa, fosforu, medi, mangánu, zinku, či jódu. Nájdete v nich aj prospešnú vlákninu.Vývar zo sušených sliviek pomáha pri zápche.

Na to, aby ste zabezpečili telu celý rad všetkých výživných látok a prospešných účinkov, ktoré toto ovocie obsahuje stačí, aby ste si dali 100 g sušených sliviek denne. To znamená, že postačí, ak zjete 10 – 12 kúskov za deň. Ak máte slabší žalúdok, alebo iné problémy s trávením, dajte si aspoň polovičnú dávku. Sušené ovocie však obsahuje kyselinu šťaveľovú, takže pri konzumácii by mali byť opatrní ľudia s problémami so žlčníkom a obličkami. Pomôcť môžu aj pri miernych depresiách, pretože pomáhajú uvoľňovať hormóny dobrej nálady – endorfíny.

V kuchyni

Sušené slivky sa dajú konzumovať samostatne, ale pridávame ich aj do kapustnice, ale aj do hustej fazuľovej polievky. 

Jeden netradičný recept - Sušené slivky ovinieme tenkými pásikmi oravskej slaniny, prepichneme špáradlom a chvíľu prudko zapečieme v rúre. Netradičné chuťovky sú výborné. Na prizdobenie môžeme použiť kúsky sušených alebo čerstvých sliviek.

Slivky v mede - V malej rajničke pomaly zohrejeme med. Keď začne karamelizovať, sparené sušené slivky napichneme na špáradlá, namáčame v mede a necháme stuhnúť. Môžeme ich ešte obaliť aj v mletých orechoch. 

Slivkové jednohubky - Sušené slivky dobre poumývame a potom ich sparíme v horúcej vode. Do každej slivky dáme trochu orechovej plnky. Pripravíme si ju zmiešaním 100 g rastlinného masla, 70 g práškového cukru a 100 g pomletých orechov. Naplnené slivky prepichneme špáradlom a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme stuhnúť a poukladáme do papierových košíčkov. 


Slivky natural

  • 2.40€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom