- Krajina pôvodu
- Česko
- Kvalita
- BIO
- Energetická hodnota [kcal]
- 240
- Energetická hodnota [kJ]
- 1005
- Tuky [g]
- 0,38
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 63,88
- - Z toho cukry [g]
- 38.13
- Vláknina [g]
- 7.1
- Bielkoviny [g]
- 2,18
- Soľ [g]
- 0.02
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- Actinidia, s.r.o.
Sušené slivky sú neprisladzované a nesírené, bez kôstky.
Prvé sadenice priviezol na naše územie panovník Karol IV. Od toho vznikol nárečový názov „karlátka“. Dodnes slivky patria medzi obľúbené ovocie a miesto si nájdu takmer v každom ovocnom sade. Prapredkom sliviek sú pravdepodobne trnky, z ktorých sa kdesi v okolí Kaukazu vyvinul nový druh, základ dnešných sliviek. Slivky sa najprv dostali do Grécka, kde ich v 3. storočí pred naším letopočtom opísal zakladateľ náuky o ovocných stromoch. Boli považované za veľmi výživné ovocie už v dobe starého Egypta. Dávali sa do hrobiek starých Egypťanov ako zásoba jedla, aby mŕtvi netrpeli hladom. Sušené slivky dodávali energiu i dlhým karavánam obchodníkov cestujúcim v púšti za obchodom.
V kuchyni
Sušené slivky sa dajú konzumovať samostatne, ale pridávame ich aj do kapustnice, ale aj do hustej fazuľovej polievky.
Jeden netradičný recept - Sušené slivky ovinieme tenkými pásikmi oravskej slaniny, prepichneme špáradlom a chvíľu prudko zapečieme v rúre. Netradičné chuťovky sú výborné. Na prizdobenie môžeme použiť kúsky sušených alebo čerstvých sliviek.
Slivky v mede - V malej rajničke pomaly zohrejeme med. Keď začne karamelizovať, sparené sušené slivky napichneme na špáradlá, namáčame v mede a necháme stuhnúť. Môžeme ich ešte obaliť aj v mletých orechoch.
Slivkové jednohubky - Sušené slivky dobre poumývame a potom ich sparíme v horúcej vode. Do každej slivky dáme trochu orechovej plnky. Pripravíme si ju zmiešaním 100 g rastlinného masla, 70 g práškového cukru a 100 g pomletých orechov. Naplnené slivky prepichneme špáradlom a namočíme do roztopenej čokolády. Necháme stuhnúť a poukladáme do papierových košíčkov.