Dráč obyčajný je 3 m vysoký, opadavý ker, pôvodný v Európe.

Dráč obyčajný a naše zdravie

Plody obsahujú triesloviny, živice, silice, cukor, škrob, pektosa, flavonové zlúčeniny a v plodoch ďalej početné kyseliny (najviac kyselina jablčná, citrónová a vínna) a významné množstvo vitamínu C a K. Sú silným antioxidantom, ktorý značne zvyšuje imunitu.  Majú aj laxatívny účinok a sú mierne žlčopudné a močopudné. Alkaloid  berberín má protizápalové účinky a pôsobí na celú radu mikroorganizmov napr. streptokoky, stafylokoky alebo aj na mykózy a kvasinky napr. Candida albicans a na rôzne druhy parazitov. Podľa tradičnej čínskej medicíny odstraňuje rôzne stagnácie a horúčosť na úrovni tráviaceho traktu najmä v žalúdku a črevách.

V kuchyni

Sušené mleté plody sa používajú na okyslenie omáčok a rôznych jedál. Plody nakladané do medu sa užívajú proti horúčke. Pridávajú sa tiež aj do kompótov, džemov a iných ovocných prípravkov namiesto kyseliny citrónovej. Zavárajú sa s jablkovým rôsolom, pripravujú sa z nich kompóty a občerstvujúca šťava. V arabskej kuchyni sa používajú pri varení mäsa a obilovín. Jedlo je potom ľahšie stráviteľné.

Najčastejšie sa využíva na prípravu čaju (najmä pri ťažkostiach s dýchacími cestami), želé alebo sirupu. Možno ho ale použiť aj do suchého pečiva alebo cukroviniek, ktorým chceme dodať kyslastú chuť.

Pre zaujímavosť

Dráč sa používal na liečebné účely v starom Grécku. Šťavu z plodov odporúčal aj Paracelsus (slávny alchymista, astrológ a lekár, 1493-1541). V 21. storočí je vo farmaceutickom priemysle berberin nahradený inými, komerčne vyrábanými látkami bez toľkých vedľajších účinkov.
Skúma sa ale ďalšie použitie pri potlačení bakteriálnych hnačiek a proti nádorovým ochoreniam.

[wiki]

Dráč obyčajný BIO

  • 3.50€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom
Krajina pôvodu
Irán