Krajina pôvodu
Irán

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
269
Energetická hodnota [kJ]
1126
Tuky [g]
0.7 g
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.4 g
Sacharidy [g]
53.9
- Z toho cukry [g]
48.9
Vláknina [g]
14.6
Bielkoviny [g]
4.5
Soľ [g]
0.175
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Dráč obyčajný je 3 m vysoký, opadavý ker, pôvodný v Európe.

V kuchyni

Sušené mleté plody sa používajú na okyslenie omáčok a rôznych jedál. Plody nakladané do medu sa užívajú proti horúčke. Pridávajú sa tiež aj do kompótov, džemov a iných ovocných prípravkov namiesto kyseliny citrónovej. Zavárajú sa s jablkovým rôsolom, pripravujú sa z nich kompóty a občerstvujúca šťava. V arabskej kuchyni sa používajú pri varení mäsa a obilovín. Jedlo je potom ľahšie stráviteľné.

Najčastejšie sa využíva na prípravu čaju (najmä pri ťažkostiach s dýchacími cestami), želé alebo sirupu. Možno ho ale použiť aj do suchého pečiva alebo cukroviniek, ktorým chceme dodať kyslastú chuť.

Pre zaujímavosť

Dráč sa používal na liečebné účely v starom Grécku. Šťavu z plodov odporúčal aj Paracelsus (slávny alchymista, astrológ a lekár, 1493-1541). V 21. storočí je vo farmaceutickom priemysle berberin nahradený inými, komerčne vyrábanými látkami bez toľkých vedľajších účinkov.
Skúma sa ale ďalšie použitie pri potlačení bakteriálnych hnačiek a proti nádorovým ochoreniam.

[wiki]

Dráč obyčajný BIO

  • 1.90€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom