Krajina pôvodu
IZRAEL

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
283
Energetická hodnota [kJ]
1185
Tuky [g]
0,4
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
0.1
Sacharidy [g]
68
- Z toho cukry [g]
65
Vláknina [g]
6,7
Bielkoviny [g]
1,6
Soľ [g]
0.001
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Datle pochádzajú z oblasti Mezopotámie. Odhaduje sa, že datle sa pestujú dlhšie ako 5 tisíc rokov a píše sa o nich v Biblii aj v Koráne.  Pestuju sa aj v Egypte a Maroku v Indii, Pakistane, Kalifornii a na Kanárskych ostrovoch. V subtropických a púštnych oblastiach, ako je napríklad Severná Afrika a Blízky východ, sa jedná o jednu zo základných zložiek miestnej potravy. 

Čerstvé Datle Medjool patria medzi najchutnejšie a najkvalitnejšie odrody datlí. Sú veľmi štavnaté a dužinaté.

V kuchyni

Datle naozaj dlho vydržia.  Jesť sa môžu sušené alebo čerstvé. Kým zo sušených sa melie múka, z čerstvých sa vykvapkáva sladký sirup, tzv. datlový med. Aj datlový cukor je zdravší ako všetky ostatné druhy, vrátane trstinového. A navyše je aj chutný. Datle môžete „zobkať“ samotné, hodia sa však aj do ovocných šalátov, možno ich pokrájať do musli či pudingov. Chutný je aj tvaroh osladený datlami, dochutený posekanými orieškami. Deti ich ocenia namiesto sladkostí.

TIP NA VIANOČNÉ nePEČENIE : orechovo-datlové guľky

Pre zaujímavosť

Podľa výskumu izraelského profesora Michaela Avirama z Rambaa Medical Center pri Izraelovom technologickom inštitúte (Technion) v Haife datle, aj cez svoju veľkú sladkosť, nezvyšujú hladinu cukru v krvi a pomáhajú chrániť proti upchávaniu tepien (ateroskleróza). 


[zdroj]

Datle kráľovské Medjool

  • 1.75€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade