Krajina pôvodu
Velká Británia
Zloženie
kešu, morská soľ, kakaová hmota, panenské kakaové maslo, lucuma, kokosový cukor, vanilka.
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
Energetická hodnota [kJ]
Tuky [g]
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
Sacharidy [g]
- Z toho cukry [g]
Vláknina [g]
Bielkoviny [g]
Soľ [g]
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Kešu sú semená tropického stromu Ľadvinovníku západného (Anacardium occidentale). Tento strom rastie v južnej a strednej Amerike a cenné je aj jeho drevo. Hojne sa pestuje i v Indii. Semeno je uložené v orechu ľadvinovitého tvaru zaveseného na stopke, ktorá vzhľadom pripomína hrušku. Kešu je veľmi zvláštna rastlina. Niektorí bádatelia označujú jej plody za jablko, iní za orech.

V kuchyni

V Indii sa používajú čerstvé do rozličných jedál, vrátane jahňacieho kari, do duseného mäsa, zeleninových jedál, nádiviek do kurčiat alebo ako chuťovka do šalátov, do koláčov a sušeniek. Je možné kešu použiť aj k príprave rôznych krémov, musli a granol. A dokonalé sú ako náhrada solených vyprážaných čipsov.

Pre zaujímavosť

Asi ste si všimli, že nelúpané kešu orechy nie je možné kúpiť. To je preto, že vnútro škrupiny obsahuje lepkavú živicu, známu ako kešu balzam, ktorá musí byť dôkladne odstránená pred tým, než sú oriešky vhodné k spotrebe. Táto živica sa používa v priemyselnej výrobe lakov a insekticídov.

Gram pozitívnej baktérie

Jedným z najviac neuveriteľných zlúčenín v kešu je anakardová kyselina, ktorá zabíja  baktérie zodpovedné za vznik zubného kazu, akné, tuberkulózy, malomocentsva a Streptococcus pneumoniae a Francisellu tularensis. 

Kešu slané vo vanoffee čokoláde

  • 5.22€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom