Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
horčica

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
412
Energetická hodnota [kJ]
1725
Tuky [g]
13,15
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1,94
Sacharidy [g]
58,28
- Z toho cukry [g]
16,37
Bielkoviny [g]
14,56
Soľ [g]
0,06
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Paprika ročná je pôvodom zo Strednej Ameriky a vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy. Paprika sa rozšírila aj do Afriky, blízkeho východu, juhovýchodnej Ázie a do Japonska. Hojne sa pestuje na južnom Slovensku a Maďarsku. Je typickým a obľúbeným korením maďarskej kuchyne, veď maďarské jedlá sú známe na celom svete podľa papriky. 

Korenie sa získava po usušení a pomletí dozretého plodu. Jeho hodnotu určuje použitý druh a kvalita meliva (pomer dužiny, semien a žíl). Živo červenú farbu poskytuje farbivo, ktorého štipľavé druhy majú viac, kým v neštipľavej paprike chýba kapsaicín.

V kuchyni

Paprika má výraznú, aromatickú chuť. Paprika sa používa do množstva jedál, mali by sme si dávať pozor pri pražení sušenej papriky, pretože pri dlhšom ohreve hnedne, stráca farbu a nepríjemne zhorkne. Používa sa do polievok, pri príprave omáčok, ryže alebo šalátov.

Pre zaujímavosť

V Európe ju začali pestovať Španieli. Najskôr bola známa ako rastlina používaná na liečenie kožných chorôb. U nás sa stala korením až v 18. až 19. storočí a začalo sa jej pestovanie na poli. Čoskoro sa stala veľkoobchodným tovarom, lebo blokáda napoleonských vojen znemožňovala dovoz čierneho korenia. V súčasnosti hlavnými producentmi papriky je okolie Szegedu a Kalocse. 


Paprika sladká SR

  • 1.38€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom