Krajina pôvodu
Peru

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
586
Energetická hodnota [kJ]
2410
Tuky [g]
52.41
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
31.11
Sacharidy [g]
1.3
- Z toho cukry [g]
0.4
Vláknina [g]
26.4
Bielkoviny [g]
14.16
Soľ [g]
0.064
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

100% kakaová hmota vzniká mletím pražených kakaových bôbov v špeciálnych mlynoch. Obsahuje asi 53% kakaového masla.

Kakaové bôby sú sušené semená plodov kakaovníka Theobroma cacao (theobroma znamená v gréčtine pokrm bohov). Kakovník je pôvodom z Amazónie v južnej Amerike, je prirodzenou rastlinou amazonských dažďových pralesov. Objavili ho pred viac ako dvoma tisícmi rokov, ale jeho plody vo väčšej miere začali využívať až pôvodní obyvatelia Mexika - Aztékovia a Máyovia. Nápoj, ktorí pripravovali z kakaových bôbov, nemožno s dnešným kakaom ani porovnať. Aztékovia si totiž tento hustý nápoj s penou dochucovali chilli korením, alebo vanilkou, namiesto cukru. Z aztéckeho názvu xocolati pochádza aj názov čokolády. Prvým Európanom, ktorý sa s kakaovými bôbmi stretol, bol v roku 1502 Krištof Kolumbus, počas svojej štvrtej plavby do Ameriky. Na starom kontinente kakaový nápoj spočiatku nenašiel veľa prívržencov. Až keď ho v Španielsku začali ochucovať cukrom a škoricou, stalo sa kakao pochúťkou majetných ľudí. Dokonca ho používali v strednej Amerike pred španielskymi dobyvateľmi, ako platidlo. V 17. storočí bolo kakao spoločne s čokoládou na anglickom kráľovskom dvore podávané dokonca ako afrodiziakum.

V kuchyni

Kakaová hmota je vlastne 100% horká čokoláda. Dá sa použiť k priamej konzumácii alebo je vhodná k príprave nielen sladkých pokrmov. Pridaním rôzných ingrediencií je možné si z kakaovej hmoty vyrobiť čokoládu podľa vlastnej chuti.

Kakaová hmota 100%

  • 2.54€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom