Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
437
Energetická hodnota [kJ]
1831
Tuky [g]
31.74
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
3.55
Sacharidy [g]
2.2
- Z toho cukry [g]
0
Vláknina [g]
34.67
Bielkoviny [g]
20.06
Soľ [g]
4
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Konopné semená neobsahujú žiadne pesticídy, keďže rastlinu nenapáda hmyz. Spracovanie konope patrí medzi najstaršie priemyslové odvetvia na planéte. Historické pramene uvádzajú, že najstaršia pamiatka ľudskej práce je kúsok konopnej tkaniny pochádzajúcej z doby približne 8000 rokov pred našim letopočtom. Na mnohých miestach planéty malo v minulosti konope veľký význam ako textilná plodina, tradícia pestovania konope mala svoje pevné miesto donedávna aj na území Slovenska.

V kuchyni

Už jedna hrsť konopných semien, asi 30 g, pokryje dennú odporúčanú dávku proteínov a omega 3, 6 a 9 nenasýtených mastných kyselín pre dospelého človeka.  Sú vhodné do šalátov, cereálií, na obaľovanie mäsa a rýb. Namočené konopné semeno sa môže spracovať na rastlinné mliečne výrobky - mlieko, syry, tiež aj na zmrzlinu. Z celých semien možno pripraviť zdravé výživné sladkosti. Pomleté sa dajú využiť ako múka na chlieb, cestoviny či zákusky. 

Pre zaujímavosť

Prvé zmienky o terapeutickom využití konope indického pochádzajú z obdobia vlády čínskeho cisára Šen-nunga (2737-2697 pred n. l.). Ten bol vynikajúcim liečiteľom a konope predpisoval pri liečení malárie, zápchy, reumatických bolestiach a ženských chorobách. V Európe sa o liečivých účinkoch tejto rastliny prvý krát zmieňujú Dioskorides a Plinius. V ľudovom liečiteľstve sa konope po stáročia doporučovalo k liečbe astmy, kašľa, epilepsie, porúch spánku, pri bolestiach a kŕčoch, zvonku na rany a kožné infekcie.


Konopné semienka pečené s morskou soľou

  • 2.28€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom