Paprika štiplavá SR
Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
Výrobok môže obsahovať zeler, horčicu, sezam, glutén, sóju, vajcia, mlieko, arašidy, orechy, vlčí bôb.

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
412
Energetická hodnota [kJ]
1725
Tuky [g]
13,15
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
1,94
Sacharidy [g]
58,28
- Z toho cukry [g]
16,37
Bielkoviny [g]
14,56
Soľ [g]
0,06
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Paprika ročná je pôvodom zo Strednej Ameriky a vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy. Paprika sa rozšírila aj do Afriky, blízkeho východu, juhovýchodnej Ázie a do Japonska. Hojne sa pestuje na južnom Slovensku a Maďarsku. Je typickým a obľúbeným korením maďarskej kuchyne, veď maďarské jedlá sú známe na celom svete podľa papriky. 

Korenie sa získava po usušení a pomletí dozretého plodu. Jeho hodnotu určuje použitý druh a kvalita meliva (pomer dužiny, semien a žíl). Živo červenú farbu poskytuje farbivo, ktorého štipľavé druhy majú viac, kým v neštipľavej paprike chýba kapsaicín.

V kuchyni

Paprika má výraznú ale pritom ľahodne štiplavú chuť. Paprika sa používa do množstva jedál, mali by sme si dávať pozor pri pražení sušenej papriky, pretože pri dlhšom ohreve hnedne, stráca farbu a nepríjemne zhorkne. Používa sa do polievok, pri príprave omáčok, ryže alebo šalátov.

Pre zaujímavosť

V Európe ju začali pestovať Španieli. Najskôr bola známa ako rastlina používaná na liečenie kožných chorôb. U nás sa stala korením až v 18. až 19. storočí a začalo sa jej pestovanie na poli. Čoskoro sa stala veľkoobchodným tovarom, lebo blokáda napoleonských vojen znemožňovala dovoz čierneho korenia. V súčasnosti hlavnými producentmi papriky je okolie Szegedu a Kalocse. 

Skladujte v suchu a chráňte pred priamym slnečným žiarením.


Paprika štiplavá SR

  • 1.20€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom

Štítky: Paprika štiplavá SR, PAPRIKA, Koreniny a ochucovadlá