- Krajina pôvodu
- Slovensko
- Alergény
- Výrobok môže obsahovať zeler, horčicu, sezam, glutén, sóju, vajcia, mlieko, arašidy, orechy, vlčí bôb.
- Energetická hodnota [kcal]
- 412
- Energetická hodnota [kJ]
- 1725
- Tuky [g]
- 13,15
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 1,94
- Sacharidy [g]
- 58,28
- - Z toho cukry [g]
- 16,37
- Bielkoviny [g]
- 14,56
- Soľ [g]
- 0,06
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- BezOdpadu s.r.o.
Paprika ročná je pôvodom zo Strednej Ameriky a vďaka Krištofovi Kolumbovi sa dostala do Európy. Paprika sa rozšírila aj do Afriky, blízkeho východu, juhovýchodnej Ázie a do Japonska. Hojne sa pestuje na južnom Slovensku a Maďarsku. Je typickým a obľúbeným korením maďarskej kuchyne, veď maďarské jedlá sú známe na celom svete podľa papriky.
Korenie sa získava po usušení a pomletí dozretého plodu. Jeho hodnotu určuje použitý druh a kvalita meliva (pomer dužiny, semien a žíl). Živo červenú farbu poskytuje farbivo, ktorého štipľavé druhy majú viac, kým v neštipľavej paprike chýba kapsaicín.
V kuchyni
Paprika má výraznú ale pritom ľahodne štiplavú chuť. Paprika sa používa do množstva jedál, mali by sme si dávať pozor pri pražení sušenej papriky, pretože pri dlhšom ohreve hnedne, stráca farbu a nepríjemne zhorkne. Používa sa do polievok, pri príprave omáčok, ryže alebo šalátov.
Pre zaujímavosť
V Európe ju začali pestovať Španieli. Najskôr bola známa ako rastlina používaná na liečenie kožných chorôb. U nás sa stala korením až v 18. až 19. storočí a začalo sa jej pestovanie na poli. Čoskoro sa stala veľkoobchodným tovarom, lebo blokáda napoleonských vojen znemožňovala dovoz čierneho korenia. V súčasnosti hlavnými producentmi papriky je okolie Szegedu a Kalocse.
Skladujte v suchu a chráňte pred priamym slnečným žiarením.
Štítky: Paprika štiplavá SR, PAPRIKA, Koreniny a ochucovadlá