Krajina pôvodu
Slovensko
Alergény
orechy (8)
Distribútor
BezOdpadu s.r.o.

Vlašský orech je plod orecha kráľovského, ktorý sa skladá z jadra obklopeného pevnou drevnatou škrupinou. Vlašské orechy rastú na stromoch približne od štvrtého roka u štepených stromov a od dvanásteho roka u semenáčov. Vlašské orechy sú veľmi starou potravinou, ktorá je zrejme konzumovaná už od neolitu, ako dokladajú archeologické nálezy z oblasti Périgord vo Francúzsku. Dlhoročným pestovaním vzniklo niekoľko odrôd, dnes ich poznáme asi 150 druhov. Ako vlasť orechov sa väčšinou uvádza územie cez Malú Áziu až do západnej Číny. 

V kuchyni

Orechy sa používajú väčšinou pri pečení, na koláče, do zákuskov, ale aj do šalátov a hlavných jedál. Je dobré si oriešky pred konzumáciou namočiť, ideálne cez noc. Výborné je aj orechové mlieko - 100 g orechov namočíme na noc do vody. Ráno vodu zlejeme, pridáme 1 liter čistej vody a rozmixujeme. Precedíme a môžme podávať. 
Recepty s orechmi

Pre zaujímavosť

Už v dobe bronzovej sa objavili prví zástupcovia tohto druhu. Antické Grécko orechy nazývalo perzské alebo kráľovské, dá sa teda predpokladať široké využitie už v tých dobách a aj miesto, odkiaľ sa do Grécka dostávali. V rímskej ríši bol orech zasvätený bohu Jupiterovi, odtiaľ je latinský názov Juglans – jovis glans – Jupiterov žaluď. Rimania v rámci svojich dobyvateľských výprav rozšírili orech do severnej a západnej Európy. A až v 17.stom storočí „prišiel“ do Ameriky. Dnes sú vlašské orechy významným produktom vývozu krajín ako Francúzsko, Grécko, Bulharsko, Rumunsko, Kalifornia, Chille či ostatné krajiny Južnej Ameriky. [zdroj]

Vlašské orechy

  • 12.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Dočasne nie je na sklade