- Krajina pôvodu
- India
- Alergény
- sezam (11)
- Energetická hodnota [kcal]
- 573
- Energetická hodnota [kJ]
- 2399
- Tuky [g]
- 49
- - Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
- 0
- Sacharidy [g]
- 23
- - Z toho cukry [g]
- 7
- Vláknina [g]
- 9
- Bielkoviny [g]
- 17
- Soľ [g]
- 0.03
Priemerná výživová hodnota na 100g
- Distribútor
- Actinidia, s.r.o.
Sezamové semienka pochádzajú z rastliny Sezam indický . Sezam pôvodne pochádza z oblasti okolo v západnej Afrike - Eufratu, ale dnes sa pestuje na komerčné využitie v teplých oblastiach po celom svete, predovšetkým v Indii, Číne, Barme, Sudáne, Etiópii a Ugande. Spomínané semená sa nachádzajú v strukoch tejto rastliny.
Výhodnejšie je konzumovať prírodný - nelúpaný sezam, pretože obsah minerálov a vitamínov sa znižuje odstránením povrchovej šupky semienka.
V kuchyni
Z čerstvo opražených a rozomletých semienok sa pripravuje tradičný sezamový krém Tahini. Tento krém je v oblasti Stredozemného mora súčasťou tradičnej nátierky - humusu a tiež nahrádza maslo. Zo sezamové pasty sa tiež pripravujú obľúbené cukrovinky baklava a chalva. Baklava je tučný, sladký zákusok, ktorý je rozšírený v oblastiach bývalej Osmanskej ríše. Je plnená sekanými orechmi a sladená cukrom alebo medom. Chalva je ďalší z orientálnych cukroviniek. Vzhľadom pripomína turecký med.