Krajina pôvodu
Irán
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
590
Energetická hodnota [kJ]
2470
Tuky [g]
53
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
8.6
Sacharidy [g]
16
- Z toho cukry [g]
10
Vláknina [g]
10
Bielkoviny [g]
20
Soľ [g]
0.01
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Pistácia pravá je malý strom, ktorého pôvodná oblasť rozšírenia je v strednej Ázii a na Blízkom východe. Medzi troch najväčších producentov pistácií patrí Irán, Spojené štáty (Centrálne údolie) a Turecko. Ďalej sa pestuje napr. v Číne, Sýrii a Grécku. Ako je z oblastí pestovania zrejmé, pistáciam najlepšie vyhovuje suché až polopúštne subtropické podnebie. Vrchol produkcie dosahujú stromy asi v 20 rokoch a sú zastrihávané kvôli ľahšiemu zberu. 

Pistácie a naše zdravie

Pistácie obsahujú množstvo minerálov a zdravých tukov ako sú draslík, proteíny, vitamíny (A, B, E), fosfor, vápnik, zinok, selén a všetky esenciálne aminokyseliny. Ďalej obsahujú veľké množstvo železa a medi. Jedna šálka pistácií obsahuje až 44 % odporúčanej dennej dávky medi, ktorá je nevyhnutná pre zdravé kosti, pri tvorbe červených krviniek a kolagénu, 20 % odporúčanej dennej dávky fosforu a 15 % mangánu. Oriešky ďalej obsahujú fytosteroly, látky redukujúce množstvo LDL cholesterolu v krvi. Skladajú sa z 55 % oleja, 20 % bielkovín a 15 % cukrov.

V kuchyni

Sú veľmi dobré stráviteľné a majú čerstvú lahodnú chuť. Tak ako iné orechy je vhodné pistácie pridávať do zeleninových, ovocných šalátov, omáčok, jogurtov, tvarohu, kaší, nátierok, koktailov, polievok, ku mäsu,...

Osmanská oriešková baklava

Istanbul pilavi

Ďalšie recepty


Pre zaujímavosť

Kvôli vysokému obsahu tukov a nízkemu obsahu vody sú pistácie pri preprave vo veľkých objemoch náchylné na samovznietenie, preto pri preprave pistácií v lodnej doprave je potrebné dodržiavať osobitné pravidlá. A nielen pri preprave, nedoporučuje sa skladovať vačšie množstvo pistácií na jednom mieste z dôvodu samovznietenia. 

Pistácie natural

  • 37.00€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom