Krajina pôvodu
Spojené štáty
Alergény
orechy (8)

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
631
Energetická hodnota [kJ]
2642
Tuky [g]
52
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
4
Sacharidy [g]
19
- Z toho cukry [g]
5
Vláknina [g]
10
Bielkoviny [g]
18
Soľ [g]
0.03
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Mandle predstavujú súčasť ľudskej stravy už od nepamäti. Pre svoju výživovú hodnotu a kulinárske vlastnosti sú jedinečnou potravinou so širokým uplatnením.

Pochádzajú zo starovekej Mezopotánie a Číny. Mandľová múka sa vyrába zomletím vysušených a odmastených mandlí. Odstránením tukov sa nielen zníži množstvo uhľohydrátov a obsah kalórií, ale tým sa stane vhodná aj na tepelnú úpravu. Vďaka zníženiu obsahu tukov je mandľová múka až o 30% nutrične hodnotnejšia ako samotné neupravené mandle. Obsahuje viac bielkovín, minerálnych látok, vitamínov a vlákniny.

Pre zaujímavosť

Z roku 1846 je u nás písomná zmienka o nariadení panovníčky Márie Terézie vysadzovať mandle. Okrem sladkých mandlí existujú aj horké typy. Ty sa v kuchyni nepoužívajú, pretože obsahujú glykosid amygdalin, pri ktorého rozklade vodou, respektíve slinami, dochádza k uvoľňovaniu jedovatého kyanovodíku. Horké mandle sa uplatňujú skorej vo farmaceutickom priemysle. Naši predkovia ich používali na prípravu vody, ktorá uvoľňuje kŕče priedušiek.

Mleté mandle

  • 14.10€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom