Krajina pôvodu
Slovensko

Priemerná výživová hodnota na 100g

Energetická hodnota [kcal]
525
Energetická hodnota [kJ]
2198
Tuky [g]
42
- Z toho nasýtené mastné kyseliny [g]
4
Sacharidy [g]
28
- Z toho cukry [g]
3
Vláknina [g]
20
Bielkoviny [g]
18
Soľ [g]
0.08
Distribútor
Actinidia, s.r.o.

Mak sa využíva už niekoľko tisíc rokov. Najstaršie stopy pochádzajú zo 6. tisícročia pred Kr. z oblasti Stredomoria. O tisíc rokov neskôr sa v Mezopotámii využíval ako zdroj pre ópium. Niektoré civilizácie, ako napr. Egypťania, využívali ópium ako sedatívum. V 9. storočí sa mak siaty dostal z oblasti Perzie na územie Číny, kde sa neskoršie, približne v 18. storočí, stalo ópium významnou silou ovplyvňujúcou spoločnosť. V niektorých štátoch je pre obsah ópia jeho pestovanie zakázané. Naopak k najvýznamnejším pestovateľským štátom patrí Česká republika. 

Mak a naše zdravie

Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika, ktorého obsahuje až 12-krát viac ako kravské mlieko. V maku sa nachádza asi 20% bielkovín,  4,5 % vlákniny, 40 % tukov, hlavne kyselinu linolová a vitamín E. Je bohatý aj na železo a horčík. Používa sa ako prevencia proti osteoporóze. Má upokojujúce účinky a priaznivý vplyv na zdravý stav vlasov, nechtov a zubov. Obsahuje všetky dôležité látky na podporu krvotvorby, pôsobí proti anémii a stresu.

V kuchyni

Vzhľadom k vysokému obsahu oleja mak veľmi ľahko žltne a horkne. Najčastejšie sa používajú nemleté zrnka, ktoré  sa sypú na povrch pečiva, mleté slúžia ako náplň do buchiet a koláčov alebo na posypanie sladkých pokrmov.

Recept na makovú kašu - 1 hrnček pomletého maku, 1 hrnček bulguru/pšena, 1/4 hrnčeka hrozienok, štipka soli, 4 hrnčeky vody. Všetky ingrediencie varíme 30 minút. Podľa potreby pridáme vodu.

Makové kvietky - 100 g maku, 100 g hrozienok či iného sušeného ovocia, 50 g orechov, 1 lyžica medu, 1/3 lyžičky anýzu, mletý mak na obalenie

Mak na jemno pomelieme, hrozienka zaparíme horkou vodou a tiež pomelieme, orechy nasekáme. Všetko zmiešame spolu s mäkkým medom. Cesto dobre premiešame. Na pracovnú dosku nasypeme mletý mak a cesto vyvalkáme na placku silnú max. 5 mm. Vykrajujeme rôzne tvary a uprostred zdobíme kúskom mandle.

Pre zaujímavosť

Na území dnešnej Slovenskej a Českej republiky sa mak vo veľkom, ako olejnina, začal pestovať počiatkom 19. storočia po katastrofálnych škodách na olivových plantážiach v južnom Francúzsku. 

V potravinárskom maku, ktorý sa pestuje v Českej republike, by návykových látok morfínu a kodeínu malo byť len nepatrné množstvo. Nedávny výskum uskutočnený lekárskym tímom fakultnej nemocnice v Plzni však naznačuje, že hodnoty týchto látok v krvi by mohli vo výnimočných prípadoch dosiahnuť hodnoty, ktoré síce k navodeniu euforického stavu ešte nevedú, ale mohli by postihnúť reakčnú rýchlosť vodiča. Pri hodnotení policajnou hliadkou by veľkých pojedačov makových koláčov preto mohlo čakať aj obvinenie z riadenia pod vplyvom omamných a psychotropných látok.

Mak modrý

  • 6.62€

Viac informácií o obaloch.

  • Dostupnosť: Skladom